Az inzulinrezisztencia bőrtünetei, amiket kevesen ismernek fel - A pattanások és a bőr elszíneződése is utalhatnak rá
Az inzulinrezisztencia számos kellemetlen tünetet okoz, sokszor még a bőrön is észrevehető változásokat produkál.

pattanas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több embernél diagnosztizálják világszerte az inzulinrezisztenciát, az érintettek közt pedig különösen sok a nő. A cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapotot gyakran nem veszik észre elég hamar, pedig fontos lenne időben kezelni, és tenni ellene, hogy ne alakulhasson ki a 2-es típusú diabétesz.

Előfordul, hogy tünetmentesen van jelen, de általában megmutatkozik néhány jellegzetes probléma, amit azonban kevesen azonosítanak az IR jeleként. A betegségnek az általános tünetek mellett pedig akár bőrtünetei is lehetnek.

Az inzulinrezisztencia és bőrtünetei

Mi az inzulinrezisztencia?

A vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszik a hasnyálmirigyben termelődő inzulin, ami a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja. Feladata, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa a glükózt. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek inzulinérzékenysége csökken, a sejt felszínén képződő inzulinreceptorokhoz csak gyengén tud kapcsolódni az inzulin. Ilyenkor a sejtek sérülnek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, a szervezetnek pedig még többet kell termelnie, hogy kompenzáljon. Hosszú távon viszont kifáradhat a hasnyálmirigy, és kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség.

A legfőbb tünetek közé tartozik a hízás, a depresszió, a fáradtság, a policisztás ovárium szindróma, a meddőség, a fokozott izzadás, az evés utáni ingerültség, stressz, koncentrációzavar vagy nyugtalanság, a hajhullás, de jelezhetik még a betegséget többek közt alvás- és menstruációs zavarok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az IR bőrtünetei

A fentiek mellett az IR külsőleg, bőrtünetek formájában is megmutatkozhat, ezekre a változásokra is oda kell figyelni. Ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes izulinrezisztenciára gyanakodnod:

  • felnőttkori akne, nem múló, esetleg gyulladt pattanások;
  • fokozott szőrösödés;
  • pikkelysömör;
  • különböző jóindulatú bőrkinövések, melyek gyakran a nyakon, a hónaljon és a lágyék környékén bukkannak fel;
  • a bőr elszíneződése, azaz acanthosis nigricans, ami legfőképp a hajlatokban, például a hónaljban, a mell alatt, a lágyékban, illetve a nyakon jelentkezik. Ezeken a területeken a bőr besötétedik, illetve sokszor szokatlan, bársonyos tapintásúvá válik.

Tudni kell, hogy a fenti tünetek nem minden esetben jelennek meg, és az is óriási tévhit, hogy aki vékony, az nem lehet inzulinrezisztens, hiszen a hízás sem jellemző mindenkinél prediabétesz esetén. Az állapot jelenlétét terheléses vizsgálat mutathatja ki, amit endokrinológus elemez, ő állítja fel a diagnózist, és ő mondja meg, hogy milyen életmódbeli változtatásokra, étrend-kiegészítőkre, esetleg gyógyszerre van szüksége a páciensnek.

A szívbetegség bőrtünetei

Ezek az apró változások a szív rendellenes működését, betegségét jelezhetik előre, ezért fontos orvosi kivizsgálást kérni akkor, ha hosszabb távon fennállnak, és nem áll mögöttük egyéb, ismert probléma. Akár a sárgás vagy lilás foltok, a gyanús, kiütésszerű elváltozások is figyelmeztetésként szolgálhatnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük