Az inzulinrezisztencia bőrtünetei, amiket kevesen ismernek fel - A pattanások és a bőr elszíneződése is utalhatnak rá

Az inzulinrezisztencia számos kellemetlen tünetet okoz, sokszor még a bőrön is észrevehető változásokat produkál.

pattanas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Egyre több embernél diagnosztizálják világszerte az inzulinrezisztenciát, az érintettek közt pedig különösen sok a nő. A cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapotot gyakran nem veszik észre elég hamar, pedig fontos lenne időben kezelni, és tenni ellene, hogy ne alakulhasson ki a 2-es típusú diabétesz.

Előfordul, hogy tünetmentesen van jelen, de általában megmutatkozik néhány jellegzetes probléma, amit azonban kevesen azonosítanak az IR jeleként. A betegségnek az általános tünetek mellett pedig akár bőrtünetei is lehetnek.

Az inzulinrezisztencia és bőrtünetei

Mi az inzulinrezisztencia?

A vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszik a hasnyálmirigyben termelődő inzulin, ami a szénhidrát-anyagcsere fő hormonja. Feladata, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa a glükózt. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek inzulinérzékenysége csökken, a sejt felszínén képződő inzulinreceptorokhoz csak gyengén tud kapcsolódni az inzulin. Ilyenkor a sejtek sérülnek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, a szervezetnek pedig még többet kell termelnie, hogy kompenzáljon. Hosszú távon viszont kifáradhat a hasnyálmirigy, és kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség.

A legfőbb tünetek közé tartozik a hízás, a depresszió, a fáradtság, a policisztás ovárium szindróma, a meddőség, a fokozott izzadás, az evés utáni ingerültség, stressz, koncentrációzavar vagy nyugtalanság, a hajhullás, de jelezhetik még a betegséget többek közt alvás- és menstruációs zavarok is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az IR bőrtünetei

A fentiek mellett az IR külsőleg, bőrtünetek formájában is megmutatkozhat, ezekre a változásokra is oda kell figyelni. Ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes izulinrezisztenciára gyanakodnod:

  • felnőttkori akne, nem múló, esetleg gyulladt pattanások;
  • fokozott szőrösödés;
  • pikkelysömör;
  • különböző jóindulatú bőrkinövések, melyek gyakran a nyakon, a hónaljon és a lágyék környékén bukkannak fel;
  • a bőr elszíneződése, azaz acanthosis nigricans, ami legfőképp a hajlatokban, például a hónaljban, a mell alatt, a lágyékban, illetve a nyakon jelentkezik. Ezeken a területeken a bőr besötétedik, illetve sokszor szokatlan, bársonyos tapintásúvá válik.

Tudni kell, hogy a fenti tünetek nem minden esetben jelennek meg, és az is óriási tévhit, hogy aki vékony, az nem lehet inzulinrezisztens, hiszen a hízás sem jellemző mindenkinél prediabétesz esetén. Az állapot jelenlétét terheléses vizsgálat mutathatja ki, amit endokrinológus elemez, ő állítja fel a diagnózist, és ő mondja meg, hogy milyen életmódbeli változtatásokra, étrend-kiegészítőkre, esetleg gyógyszerre van szüksége a páciensnek.

A szívbetegség bőrtünetei

Ezek az apró változások a szív rendellenes működését, betegségét jelezhetik előre, ezért fontos orvosi kivizsgálást kérni akkor, ha hosszabb távon fennállnak, és nem áll mögöttük egyéb, ismert probléma. Akár a sárgás vagy lilás foltok, a gyanús, kiütésszerű elváltozások is figyelmeztetésként szolgálhatnak.

8 aprócska bőrtünet, ami szívbetegségre figyelmeztet: kevesen ismerik fel a kezdeti jeleket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük