Apró, sárgás dudorok a szemkörnyéken: a syringoma gyakori probléma, mégis kevesen ismerik fel
A sárgás csomók formájában megjelenő syringoma sokaknál megjelenik. Eláruljuk, mi ez, és hogyan szabadulhatsz meg tőle.

no tukorben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrön gyakran jelennek meg különböző apróbb elváltozások, melyek előfordul, hogy hamar eltűnnek, de az sem ritka, hogy maguktól nem akarnak elmúlni.

Ezek sokakban aggodalmat keltenek, hiszen otthon általában nehéz megállapítani róluk, mik is lehetnek valójában, mi váltotta ki őket, illetve hogy adnak-e okot az aggodalomra.

Mi a syringoma?

A syringoma is azok közé a bőrtünetek közé tartozik, amelyek sokaknál előfordulnak, mégis csak kevesen ismerik fel. Ez kicsi, nagyjából 1-3 milliméter nagyságú, sárgás vagy bőrszínű dudorok formájában jelenik meg, legfőképpen a szemkörnyéken. Általában a szem alatt, de néha a szemhéjakon vagy az orcákon is előfordulhat. Igen ritka esetben a mellkason is felbukkanhat.

A pöttyök úgynevezett benignus tumorok, melyek a verejtékmirigyek hámjának túlzott burjánzásából jönnek létre a bőr alatt. Nem okoznak más panaszt, például viszketést, érzékenységet vagy fájdalmat, és jellemzően szimmetrikusan jelennek meg az arc mindkét oldalán. Aggodalomra egyáltalán nem adnak okot, mivel sosem válnak rosszindulatúvá, csupán esztétikai problémát jelentenek. Sokan összekeverik őket a pici, fehér zsírcsomók formájában megjelenő miliumokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kialakulásuk és kezelésük

A syringomák kialakulásához hozzájárulhatnak a genetikai tényezők, a diabétesz, a hormonális zavarok, illetve a Marfan-szindróma vagy az Ehlers-Danlos szindróma. Mindezek mellett azonban egyszerűen a gyakori, fokozott izzadással, verejtékezéssel járó tevékenységek miatt is létrejöhetnek a csomók.

Eltávolításukhoz több módszer is létezik, azonban otthon semmiképp sem szabad megpróbálni. A nyomkodástól kipirosodhatnak, begyulladhatnak, ezért minden esetben szakértőre kell bízni a feladatot. A bőrgyógyászok, miután mérlegelték a helyzetet, külsőleges kezelést, gyógyszereket és lézeres eltávolítást is ajánlhatnak attól függően, melyiket tartják a legideálisabbnak. A bőrre kenve általában hámlasztó triklórecetsavat javasolnak, míg a szájon át szedhető gyógyszerek közül az izotretinointartalmúak bizonyulnak a leghatásosabbnak. Ha ezek mégsem válnának be, akkor általában a lézeres kezelést ajánlják.

Pattanásnak vagy anyajegynek tűnik, de annál sokkal veszélyesebb

Való igaz, a melanoma manapság sokkal eredményesebben kezelhető, mint évekkel korábban, ám létezik egy fajtája, melynek halálozási rátája szemernyit sem csökkent az elmúlt harminc év során. Ennek egyik oka talán az lehet, hogy a noduláris melanoma nem hasonlít azokhoz a rákos anyajegyekhez, melyekkel az ember a figyelemfelhívó prospektusokban összefuthat. A noduláris melanoma lila, rózsaszín, de akár sötétbarna színt is ölthet. Képeken mutatjuk, mikor lehet erre következtetni.

Ezt is szeretjük