Apró, pattanásnak tűnő duzzanatok a bőrön - A faggyúmirigy-hyperplasiát tilos nyomkodni
A pici, fénylő dudorok sokakat megtéveszthetnek. Bár pattanásra hasonlítanak, nem szabad kinyomni őket.

no tukorben pattanas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan bőrelváltozás van, amely hasonlóan mutatkozik meg az arcon, illetve a test felületén, mint egy pattanás - ezért is fontos minden apró pöttyöt alaposabban megnézni.

Gyakran előfordul ugyanis, hogy a puklik nyomkodása kellemetlen következményekkel járhat. Így van ez a faggyúmirigy-hyperplasia esetén is.

Mi is pontosan a faggyúmirigy-hyperplasia?

A sebaceous, azaz faggyúmirigy-hyperplasia apró, fénylő, sárgás dudorok formájában jelentkezik a bőrön, leginkább a homlok és az orcák területén, de ritkán a test más tájain is felbukkanhat. Általában nem egy, hanem egyszerre több 2-4 milliméter nagyságú csomó tűnik fel egy helyen. 

sebaceous-hyperplasia

Kiváltó okai még nem teljesen tisztázottak, de a szakértők szerint kialakulásában szerepet játszhatnak a gének, illetve az igen fehér bőrű vagy túlzott napsugárzásnak kitett embereknél még gyakrabban jelentkezik. Emellett hormonproblémák, illetve bizonyos gyógyszerek is eredményezhetik a problémát.

Az elváltozás a faggyúmirigyek túlműködése miatt jön létre. A faggyú alapvetően segíti a bőr védelmét a külső hatásoktól, viszont ha a normálisnál nagyobb mennyiség termelődik belőle, akkor eltömíti a mirigyeket, amelyek emiatt nem tudnak megtisztulni. A felgyülemlett faggyú kitüremkedik a bőr alól, sárgás dudorokat létrehozva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezért tilos nyomkodni

A faggyúmirigy-hyperplasia alapvetően fájdalommentes, ártalmatlan, és a legtöbbször csupán esztétikai problémát okoz, azonban a nyomkodás súlyosbíthatja a helyzetet. Ennek hatására kipirosodhatnak, begyulladhatnak a csomók, a hámrétegek felsértésével pedig a baktériumok és a szennyeződések is bejuthatnak a bőr alá, sőt akár a véráramba is. Kezelését a legjobb szakértőre bízni, aki gyorsan felismeri az elváltozást, és lézerrel, égetéssel vagy fagyasztással el is tudja tüntetni.

sebaceous-hyperplasia2

A házi módszerek közül hármat érdemes bevetni, ezek bizonyulnak ugyanis csak hatásosnak. A meleg borogatás segít feloldani a lerakódott faggyút, de a szalicilsav-tartalmú arcradírok is beválhatnak: úgy tisztítják, zsírtalanítják a bőrt, hogy nem okoznak benne kárt. Heti két alkalomnál többször viszont nem javasolt használni őket. A retinolos kencék, olajok szintén hatékonyak lehetnek: enyhíthetik és megelőzhetik a faggyúmirigyek eltömődését, ám a legbiztosabb megoldásokat a bőrgyógyász és a kozmetikus nyújtja.

A hormonproblémák bőrtünetei

Nemcsak a haj és a köröm, de a bőr is egyértelmű jelekkel üzen hormonzavar esetén. Ezeket az elváltozásokat, kellemetlenségeket nem szabad félvállról venni, mert a kezeletlenül hagyott hormonrendszeri problémák további súlyos betegségeket, tüneteket okozhatnak. Hogy pontosan mi utal a férfi nemi hormonok túltengésére, ösztrogéndominanciára vagy a mellékvese, esetleg a növekedési hormonok problémáira? A következő képeken megnézheted.

Ezt is szeretjük