Így mutatja meg a bőr az alattomos epeproblémákat: a zsíros homloktól a táskás szemekig

Az arcon, a hajon és a körmökön is látszik, ha nem működik megfelelően az epehólyag.

Epebetegség bőrtünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az epehólyag a hasüregben helyezkedik el, és a máj által termelt epét raktározza, majd juttatja tovább a vékonybélbe. Nagy szerepet játszik az emésztésben, a zsírok lebontásában, az anyagcserében és a vércukorszint normál szintjének fenntartásában is.

Ha nem működik megfelelően, vagy bármilyen rendellenesség, gyulladás jelentkezik a szerv funkciójában, az nemcsak fájdalmat, görcsöket vagy hányingert eredményez. Sokszor olyan tüneteket is produkál, melyekről a többségnek eszébe sem jut, hogy ez állhat mögöttük. Az epehólyag betegségei ugyanis például a bőrön is megmutatkozhatnak.

Az epeproblémák bőrtünetei

Mivel a máj és az epe szoros kapcsolatban áll egymással, és rendellenesség esetén nem képesek hatékonyan lebontani a bilirubint, a legtöbbször előforduló elváltozások közé tartoznak a sárgás elszíneződések a bőrön, főleg a szem alatt, illetve a barnás májfoltok leginkább a homlokon, a szemkörnyéken vagy éppen az ajkakon. És, mivel a zsírok lebontása sem történik meg megfelelően, ha nem működik jól az epe, az az arcon is meglátszik: zsíros, fénylő bőrt, pattanásokat, gyulladásokat okoz, illetve eltömődnek a pórusok, ezáltal mitesszerek is keletkezhetnek.

Sokszor előfordul még, hogy az arc fakóvá, élettelenné válik, a szemek körül sötét karikák, táskák alakulnak ki, ezen kívül pedig a szemöldökök közötti mély, függőleges barázdák, ráncok gyors megjelenése is jellemző ilyenkor. Emellett az emésztési gondok és a gyulladás miatt a bőr szárazzá, repedezetté, érdessé válhat a test legkülönbözőbb területein, valamint az ekcéma, illetve a piros kiütések felbukkanása is gyakori.

A haj és a köröm is mutatja

A köröm ebben az esetben töredezetté, fakóvá válhat, és az is megesik, hogy szintén sárgás árnyalatúvá színeződik. A körömágybőr elgyengül, könnyen berepedezik, szárazzá válik, de nem csupán itt, hanem a hajon is megmutatkoznak a rendellenesség következményei.

A szálak elvékonyodnak, kiszáradnak, töredezettek és fénytelenek lesznek, illetve látványos, átlagosnál erősebb hajhullás is előfordul. Ilyenkor legfőképpen a fejtetőn vagy a homloknál látszik a ritkulás, és a hajvonalnál gyakran pattanások is megjelennek. És, amit még kevesen vesznek észre, az a nyelv megváltozása: epeproblémák esetén ugyanis gyakran repedések, mély vonalak jelennek meg rajta, illetve a fehér, sárgás lerakódás is jellemző.

A tünetek jelentkezése esetén, főleg, ha együttesen, hosszabb távon vannak jelen, érdemes orvoshoz fordulni, és vizsgálatokkal, vérvétellel kideríteni a háttérben húzódó okokat.

A cukorbetegség bőrtünetei

A sok egyéb tünet mellett a diabétesz a bőrön is rengeteg formában mutatkozhat meg, mivel a szénhidrát-anyagcserezavar itt is elváltozásokat okoz. A legnagyobb baj viszont az, hogy ezek első látásra egyszerű bőrszárazságnak vagy akár kipirosodásnak, pattanásnak tűnhetnek, valójában viszont ennél sokkal komolyabb problémára hívják fel a figyelmet. 

Hogy mutatja meg a bőr a cukorbetegséget? Ezeket a jeleket kevesen ismerik fel a diabetológus szerint

Hétköznapi, jelentéktelen problémának tűnnek, pedig nagyon fontos lenne foglalkozni velük.

Elolvasom
Ezt is szeretjük