Így állítsd meg a hajhullást!
Ha a fésűdön a megszokottnál több hajszál található, akkor érdemes megszámolnod őket. Ha pedig több mint száz hullott ki, lépj!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi számít hajhullásnak?

A haj nem egyik napról a másikra kezd hullani, bár könnyen úgy tűnhet. A hajnövekedés a húszas életévek közepe táján férfiaknál és nőknél egyaránt lelassul. Nőknél az ösztrogén hajvédő hatásának köszönhetően ritkán és kizárólag betegség vagy hormonális zavarok következtében lép fel ötven éves kor előtt érzékelhető hajveszteség.

Napi ötven-száz hajszál kihullása még nem riasztó jel. Ennyi a normális hajveszteség. A haj 10-20%-a állandóan nyugalmi állapotban van, ami körülbelül három hónapig tart.

A maradék 80-90% négy-nyolc éven át folyamatosan növekszik. Amikor a növekedés megáll, ötven-száz hajszál kihullása a hajváltás természetes velejárója. Ha azonban ennél több hullik ki, akkor fordíts kicsivel több figyelmet a fejbőrödre és a hajadra.

Mi a teendő?

A hajhullás, bár először drasztikusnak tűnhet, tulajdonképpen egy hosszú folyamat vége. Lehet, hogy nem jut elég ásványi anyag, nyomelem és vitamin a szervezetedbe, de az is lehet, hogy mérgekkel telítődött a tested. A rossz, szoros frizura is okozhatja a hajszálak kikopását.

Éppen mivel hosszú folyamat a hajhullás kialakulása, az az idő sem rövidebb, amit a visszanövesztés jelent. Hónapokig is eltarthat, míg látható eredményt érsz el, éppen ezért ne add fel félúton.
 

Alapos kivizsgálás

Ha hirtelen nagymértékű hajhullást tapasztalsz, fordulj orvoshoz! A hajvesztés hátterében ugyanis állhat betegség - például vérszegénység vagy pikkelysömör -, stresszhatás, hormonális változás vagy gyógyszermellékhatás, de okozhatja túlzott A-vitamin-bevitel is. Egy mindenre kiterjedő laborvizsgálat fényt deríthet ezekre.

Vitaminkúra

Rengeteg recept nélkül beszerezhető kapszula van forgalomban, melyek legtöbbje egyszerű, komplex vitaminkészítmény. Ezek nem csak a haj növekedésére vannak jó hatással, de a körömre és a bőrre is.

Nemcsak lelassítják a hajhullást, de erősítik a meglévő hajszálakat, és serkentik az új haj növekedését, ezért sikeresen használhatóak a hajkorona dúsítására, illetve a haj ritkulásának, hullásának és elvékonyodásának megszüntetésére. A haj szempontjából a legfontosabb tápanyagok a B-vitaminok, a cink és a szelén - ezekből mindenképpen legyen a választott vitaminban. A legjobb, ha két-három hónapon keresztül szeded.

Természetes úton is pótolhatod a vitaminokat. A teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a tojás mind elengedhetetlenek a szép haj szempontjából.

Bedörzsölés

Sok fejbőrre alkalmazható tinktúra és hajszesz kapható. Ezek serkentik a hajhagymák körül a vérkeringést, és bőrből felszívódó tápanyagokat is tartalmaznak. A legismertebb talán a Bánfi hajszesz, melyet már évtizedek óta sikeresen alkalmaznak hajritkulás ellen.

Új frizura

Elképzelhető, hogy a hajad ritkulása annak köszönhető, hogy állandóan ugyanúgy hordod, vagy gyakran kötöd túl szoros copfba - ekkor a hajhagymák folyamatosan megfeszülnek, így egy idő után elerőtlenednek, és kikopnak a helyükről. Ha a homlokodon megritkult a haj, akkor fésüld másképp, de az még jobb, ha kis időre a rövid frizura mellett döntesz.

Stressz- és méregmentesítés

Ha épp zaklatott időszakodat éled, egyik cigarettáról gyújtasz a másikra, és több koktélt fogyasztasz a feszültség levezetésére, akkor az könnyen hajhulláshoz és a bőr elszürküléséhez vezethet. A mérgek és a stressz által termelt szabadgyökök közömbösítése ugyanis nagy feladat a szervezet számára, így a bevitt tápanyagokat, melyek nagy része egyben antioxidáns is, a kármentésre fordítja.

Éppen ezért nem árt néha visszavenni a tempóból, majd tartani egy salaktalanító kúrát, valamint utánanézni, hogy nem tartanak-e jógaórákat a környékeden.

Hormonpótlás

Előfordulhat, hogy a női szervezetben magas a férfihormon, a tesztoszteron szintje, ez pedig klasszikus férfias kopaszodáshoz vezethet. Ha nagyon látványos, akkor elsősorban a nőgyógyászod segítségét kérd, aki női hormonpótlást javasolhat. Ez a legegyszerűbben fogamzásgátló tabletta szedésével oldható meg.

Cikkünk a Törődjön többet egészségével! című könyv segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

hajszarito lead
  • hajápolás
  • hajdúsítás

Dús sörényt akarsz?

Ezt is szeretjük