A pattanásos bőrt az emberek nagy része kívülről próbálja kezelni krémekkel vagy különböző arckezelésekkel, de ez sokszor nem elég. A hasonló bőrproblémák mögött ugyanis betegségek is állhatnak - például hormonális zavarok vagy krónikus gyulladások -, de a nem megfelelő étkezés szintén okozhat hasonló gondokat.
A túlzott cukorfogyasztás és a sok zsíros és magas szénhidráttartalmú étel negatív hatással van az arcbőrre: fokozzák a gyulladást, illetve a faggyúmirigyek működését, így elzárják a pórusokat, és pattanásokat, mitesszereket eredményeznek. Ezek mellett azonban vannak olyan finomságok is, amik pont az ellenkező hatást érik el: segítenek a gyulladáscsökkentésben, halványítják a pattanásokat.
Gyulladáscsökkentő, bőrszépítő ételek
Ha csökkenteni szeretnéd a pattanásokat, és belülről támogatnád meg a bőröd egészségét, akkor fogyaszd rendszeresen a következő tételeket: egységesebbé, ragyogóbbá teszik az arcot, halványítják a pöttyöket, és segítenek szabályozni a faggyútermelést.

Az avokádó nem véletlenül az egyik legnépszerűbb superfood. Gyulladáscsökkentő fitonutrienseket, tápanyagokat tartalmaz, gazdag egészséges zsírokban és olajokban, segít stabilizálni a vércukor- és inzulinszintet, valamint táplálja a bőrt, és segít a bőrproblémák csökkentésében.
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary

Az áfonya tele van antioxidánsokkal, többek közt polifenolokkal, flavonoidokkal, és igen gazdag vitaminokban, például magas a C-vitamin-tartalma is. Erős gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, jót tesz a szívnek, az agynak, a látásnak és a vércukorszintnek is.
Fotó: Andrii Zastrozhnov / Getty Images Hungary

A paradicsom többek közt a benne található likopinnak, antioxidánsoknak és C-vitaminnak köszönhetően tisztítja, szépíti a bőrt. Pakolásként is szuperül használható.
Fotó: Getty Images Hungary

A zöld leveles zöldségek - például a spenót vagy a kelkáposzta - vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt rendkívül egészségesek, antioxidáns hatással bírnak, és csökkentik a gyulladásokat.
Fotó: knape / Getty Images Hungary

A lazac gyulladáscsökkentő hatása főként a benne található omega-3 zsírsavaknak köszönhető, de gazdag immunerősítő szelénben, D-vitaminban, és koncentrált fehérje- és aminosav-tartalma miatt is egészséges.
Fotó: Getty Images Hungary

A fokhagyma allicintartalma miatt antibakteriális, fertőtlenítő hatással bír, erős gyulladáscsökkentő, jót tesz a bélrendszernek, és belülről tisztítja a bőrt is.
Fotó: Getty Images Hungary

A savanyú káposzta immunerősítő hatású, megóvja és erősíti a bélflórát, ezáltal segít megőrizni a bőr szépségét, és csökkenteni a pattanásokat. A bélflóra problémái ugyanis gyakran okoznak pattanásokat, gyulladásokat az arcon.
Fotó: Getty Images Hungary

Az olívaolaj, bár nem konkrét étel önmagában, de az egyik leghatásosabb bőrszépítő összetevő, ami kívülről-belülről működik. Gyulladáscsökkentő hatással bír, tele van antioxidánsokkal, így felveszi a harcot a bőrt károsító szabad gyökökkel szemben amellett, hogy belülről hidratál és táplál.
Fotó: Getty Images Hungary
Olvass tovább! Durva pattanásokat okoznak ezek az ételek
A helytelen étkezés is okozhat nem múló gyulladásokat az arcon: ezeket az ételeket kerüld, ha tiszta, pattanásmentes bőrt szeretnél.
Durva pattanásokat okoz ez a 8 étel és ital - A vércukorszintet és a hormonrendszert is összezavarják
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary.)