A történelem első szupermodelljeként tartják számon: Dorian Leigh 27 évesen kezdte karrierjét, és igazi ikonná vált

A világ első szupermodellje nemcsak szép, de nagyon intelligens is volt.

Dorian Leigh története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ma, a közösségi média világában szinte bárkiből modell lehet, hiszen sokszor már néhány előnyös fotó is elég ahhoz, hogy a cégek reklámszerződéseket ajánljanak. Természetesen a profi szupermodellstátuszhoz ennél jóval több kell, ám az ügynökségekhez jelentkező lányoknak már korántsem kell annyi előítélettel szembenézniük, mint régen.

A modellkedés mint munka a 20. század elején még nem igazán volt ismert, sőt, Magyarországon csak a ’70-es években vált elfogadottá a manökenek foglalkoztatása – bár előtte is rendeztek már olyan eseményeket, ahol próbakisasszonyok mutatták be a ruhákat. A tengerentúlon és Európa más részein ez a folyamat már sokkal előbb elindult, ebben pedig nagy szerepe volt a világ egyik első szupermodelljének, Dorian Leighnek is.

Nem csak szép, okos is

Dorian Leigh Parker 1917-ben született Texasban, és a kezdeti éveiben nem igazán vonzotta a szereplés vagy a szépségipar, sokkal inkább a tudásával szeretett volna érvényesülni. Ügyintézőként dolgozott, amikor felfedezte, hogy érdekli a matematika, a gépipar és a tervezés, ezért esti iskolába járt, és gépészmérnöki diplomát szerzett. Egy amerikai ipari és fejlesztési nagyvállalatnál helyezkedett el, majd a II. világháború idején szerszámtervező volt egy repülési cégnél, segített a repülőgép szárnyainak megtervezésében. Miután nem léptették elő, mert nő volt, Dorian kilépett, és a Republic Picturesnél kezdett dolgozni mint tanonc szövegíró. Itt egy kollégája, Mrs. Wayburn vetette fel neki először, hogy akár modellkedéssel is kereshetne pénzt.

Dorian Leigh és Joseph Revson a Revlon híressé vált reklámjában.
Dorian Leigh és Joseph Revson a Revlon híressé vált reklámjában.
Fotó: Wikipédia

A férfi tanácsa nem hagyta nyugodni Doriant, ezért 1944-ben a Harry Conover modellügynökséghez fordult. Mivel már 27 éves volt - ami a modellszakmában meglehetősen idősnek számított -, és alacsonynak is tartották a maga 165 centijével, eléggé kilógott az akkori ideálból. Végül kapott egy esélyt azzal a feltétellel, hogy azt mondja, 19 éves, és a két gyermekéről is hallgatnia kellett. Diana Vreelandhez, a Harper's Bazaar szerkesztőjéhez küldték, akinek fotós kollégájával együtt azonnal megtetszett a nő gyönyörű arca és erőteljes szemöldöke. Fotózást ajánlottak neki a magazinnál, ahol kiderült valódi kora és anyasága, de ennek ellenére is tovább ívelt felfelé a karrierje. A siker nem váratott magára sokáig, és Dorian olyan neves magazinokban pózolt, mint a Vogue, a Harper's Bazaar, a Paris Match, a LIFE és az Elle. Ez korábban egyik fotómodellnek sem adatott meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dorian karrierje egyre csak szárnyalt, New Yorkban élt, ahol a társasági elit tagja lett, így a divatvilág legnagyobb alakjait is ismerte, ez pedig sokat segített neki a feljebb lépésben. 1952-ben ismerte meg arcát és nevét nemcsak a divatvilág, hanem a nagyközönség is, amikor a Revlon nevű sminkmárka reklámkampányában feltűnt. Ebben a kétoldalas hirdetésben Dorian egy nagyon szűk, ezüst flitteres ruhát visel, hatalmas vörös anyagba csomagolva. Érdekesség, hogy a ruhán kézzel varrott ezüst flitter volt, és annak elkészítése olyan sokáig tartott, hogy a hirdetéshez csak a ruha elülső része készült el időben. A reklám óriási sikert aratott, elnyerte "Az év magazinhirdetése" díját, Dorian pedig szupermodellstátuszba lépett.

Botrányokkal tarkított magánélet és egy karrier vége

Dorian Leigh összesen ötször házasodott, és öt gyermeke született, viszonyaival pedig tele voltak a lapok, még Coco Chanelnek is volt egy-két szava akkor, amikor úgy látta, a modell rosszul választott férfit. Gyermekeire legtöbb esetben szülei vigyáztak. Szeretőjétől, a spanyol Alfonso de Portagótól házasságon kívüli gyermeke született, ám a férfit egy autóversenyen valószínűleg szándékosan felrobbantották, ez pedig további indokot adott a pletykalapoknak, hogy Doriant is célkeresztbe vegyék.

Dorian Leigh 1997-ben.
Dorian Leigh 1997-ben.
Fotó: Rose Hartman / Getty Images Hungary

Negyvenéves korában sem hagyta ott a divatipart, saját modellügynökséget alapított, aminek székhelye Franciaországban volt, de voltak irodái Hamburgban és Londonban is. 47 éves volt, amikor ismét férjhez ment a 23 éves, izraeli Iddo Ben-Gurionhoz, ám a férfi sikkasztott a modellügynökségtől, így 1966-ban elváltak. Az asszony cége csődbe ment, később éttermeket nyitott, és szakácskönyveket is írt. A világ első szupermodellje 2008-ban, 91 éves korában hunyt el Alzheimer-kórban, emlékét viszont örökre őrzi a divattörténelem.

Cléo de Mérode, a világ első fotómodellje

A francia balerina igazi divatikonnak számított, stílusa nők millióit inspirálta.

Sztrájkoltak a svéd nők, mert nem hordhattak olyan frizurát, mint Cléo de Mérode: a világ első fotómodelljének története

A francia balerina igazi divatikonnak számított, stílusa nők millióit inspirálta.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia.)

Ezt is szeretjük