Éveket öregít a bőrödön, pedig nem is gondolnád: 10 élelmiszer, amit iktass ki az étrendből

Néhány élelmiszer látványosan károsítja és öregíti a bőrt, így érdemes elkerülni.

Bőrkárosító élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A mindennapokban elfogyasztott ételek és italok nem csupán az általános egészségi állapotra vannak hatással, nyomot hagynak a bőrön is. A jól megválogatott étrend feszesebbé, szebbé teheti azt, ám néhány teljesen hétköznapi élelmiszer látványosan gyorsíthatja az öregedését is.

Bár sokat nyom a latban, önmagában nem elegendő sem a genetika, sem a külső ápolás, a krémek, a megfelelő arcápolási rutin vagy a kellő fényvédelem - utóbbi fontosságát korábbi cikksorozatunkban is részletesen kifejtettük. Ha valaki szeretné megóvni bőre egészségét és szépségét, belsőleg is vigyáznia kell rá.

Bőrkárosító élelmiszerek

A sós, fűszeres harapnivalók mellett számos egyéb élelmiszer van, melynek bevitelét érdemes a minimálisra csökkenteni a pattanások, zsíros érzet, illetve a ráncok, a korai bőröregedés megelőzésére.

A feldolgozott húsok, a szalámi, a virsli, a felvágottak sót, zsírokat és nitrátokat tartalmaznak, amelyek növelhetik a gyulladást a szervezetben, és károsítják a bőr állapotát, hajlamosítanak a pattanások kialakulására is. A zsíros húsfélék is fokozzák a faggyútermelést.
Fotó: olgakr / Getty Images Hungary
A cukorban és zsírokban gazdag péksütemények nemcsak az elhízáshoz és az inzulinproblémákhoz járulnak hozzá, de negatívan hatnak a kollagéntermelésre is, ráncosabbá teszik a bőrt.
Fotó: Oscar Wong / Getty Images Hungary
Az alkoholfogyasztás az egyik legrosszabb dolog, amit a bőröd ellen elkövethetsz. Kiszárítja a szervezetet, ráncosabbá, puffadtabbá teszi a bőrt, és növeli a betegségek kockázatát is. Kutatások ráadásul kimondták: nem létezik belőle biztonsággal megiható mennyiség.
Fotó: John Fedele / Getty Images Hungary
Az üdítőitalok fogyasztása sem jó ötlet, már a bőr védelme érdekében sem. Cukrot vagy glükózt tartalmazó italok nagy mennyiségben károsítják a májat, fokozzák a gyulladást, és a kollagéntermelést is rontják, így növelik a zsíros, ráncos bőr kockázatát.
Fotó: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images Hungary
A tejtermékek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, különösen a tehéntej fokozza a faggyútermelést, így aknés, zsíros bőrt okozhat.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary
A mesterséges édesítőszerek befolyásolják a hormonháztartást, számos betegség kockázatával összefüggésbe hozták már azokat, ráadásul hozzájárulnak a pattanások kialakulásához is.
Fotó: humonia / Getty Images Hungary
A finomított szénhidrátok túlzásba vitele szintén zavarhatja a kollagéntermelés folyamatát, ezáltal a bőr hamarabb veszít feszességéből és ragyogásából.
Fotó: Grace Cary / Getty Images Hungary
A hidrogénezett olajokban sült ételek magas transzzsírsav-tartalmuk miatt kerülendők, fokozzák a gyulladások, szívbetegségek és a bőrpanaszok, pattanások kialakulásának esélyét is.
Fotó: MarianVejcik / Getty Images Hungary
A készételek és a pizza sem javasolt gyakori fogyasztásra, mivel nagy mennyiségű finomított szénhidrátot, tejterméket és feldolgozott húsokat is tartalmazhatnak, melyek hozzájárulnak a bőrhibák kialakulásához és a korai bőröregedéshez.
Fotó: Peter Cade / Getty Images Hungary
A kávé kis mennyiségben számos betegség kockázatát csökkentheti, ám túlzásba vinni már csak azért sem szabad, mert koffeintartalma szárító hatással bír, ezáltal súlyosbíthatja, látványosabbá teheti a bőrproblémákat. A belekerülő tej és cukor szintén nem tesz jót a bőr egészségének.
Fotó: Anastasiya Mihailovna / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Így mutatja meg a bőr, ha túl sok cukrot eszel - Nem csak a pattanások jelzik

Az egész szervezetre, így a bőrre is negatív hatással van a túlzott cukorbevitel.

Elolvasom

Femina akták - Méhnyakrák

A Femina Aktában mindent megtudhatsz a méhnyakrákról, ami évente több ezer nőt érint hazánkban. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, többek között megismerheted a méhnyakszűrés értékelési módjait, megtudhatod, hogyan kell értelmezni a leleten látott eredményt, mi a különbség a hagyományos nőgyógyászati citológiai vizsgálat és a HPV-szűrés között vagy elkerülhető-e a kemoterápia a méhnyakrák esetén?

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük