Egyszerű zöldséges focaccia: az olaszok híres lepénykenyere jó fokhagymásan az igazi
A zöldségekkel gazdagított focaccia akkor tökéletes, ha a tésztája pihe-puha, a széle viszont ropogós.

Az olaszok a tésztakészítés nagymesterei. A pizza mellett a focaccia is méltán világhírű. Neve valószínűleg a focus, azaz a kemence szóból származik. A focaccia egyszerűsége ellenére sokféle változatban elkészíthető. Fontos, hogy alaposan dagaszd ki a tésztát, és hagyd a duplájára kelni. Bármilyen zöldséggel felturbózhatod, mutatósabbá teheted.
Zöldséges focaccia
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 3.5 dl víz
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csomag porélesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
A tetejére
- 1 db kaliforniai paprika piros
- 1 db kaliforniai paprika sárga
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db koktélparadicsom
- bazsalikom
- só, bors ízlés szerint
- olaj a tepsi kikenéséhez
- 1 szál petrezselyem
- olívabogyó ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a porélesztőt, a cukrot és a sót. Öntsd hozzá a langyos vizet és az olívaolajat. Fakanállal keverd össze, majd gyúrd össze a tésztát 10-15 perc alatt. Akkor jó, ha szép sima és fényes. Ha robotgépet használsz, alacsony fokozaton dolgozz. Formázz a tésztából egy gombócot, tedd egy tálba, és fedd le tiszta konyharuhával. Keleszd meleg helyen körülbelül egy órán át, vagy amíg a térfogata a duplájára nő.
Egy tepsit kenj ki olajjal, borítsd bele a tésztát, és kicsit egyengesd el. Keleszd még 30 percig. A tetejére kend az olívaolaj és a zúzott fokhagyma keverékét, halmozd rá ízlésesen a megmosott és feldarabolt paprikát, paradicsomot, olívabogyót, petrezselymet, bazsalikomot. Szórd meg tengeri sóval, borssal, és tedd előmelegített sütőbe. Süsd 190 fokon 15-20 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Ha a focaccia és az újkrumpli is nagy kedvenced, készítsd el együtt a kettőt!
Foszlós, újkrumplival sült focaccia: fokhagymás olajjal lekenve a legfinomabb
Ha szereted az újkrumplit, készítsd el minél többféle formában, amíg tart a szezon, párolva, főve, sütve is mennyei.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Fotó: Getty Images