Így készítve izgalmas lesz a padlizsán: hús helyett vörös lencse a töltelék
A fűszeres vöröslencsével töltött padlizsánból egyáltalán nem hiányzik a hús.
Mennyei töltött padlizsánt készíthetsz, ha a csónakokat gazdag, vörös lencsés raguval pakolod meg. A szószba kerüljön kaliforniai paprika is, a tetejét pedig, ha szereted, friss, illatos korianderrel szórd meg. Az így készült fogás teljesen vegán is, mégsem érzed úgy utána, hogy bármi jóból kimaradtál volna.
Vegán töltött padlizsán vöröslencsével
Hozzávalók 4 személyre
A padlizsánhoz:
- 4 kis padlizsán
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
- 12 dkg vörös lencse
- 2 kaliforniai paprika
- 1 hagyma
- 1 teáskanál currypor
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál füstölt paprika
- só
- bors
- olaj
A tetejére
- 1 evőkanál friss koriander
Elkészítés:
A töltelékhez a hagymát egy serpenyőben olajon párold üvegesre. Húzd le a tűzről, és keverd el a curryporral, a kurkumával, a gyömbérrel és a füstölt paprikával. Hagyd, hogy a hagyma egy-két perc alatt magába szívja a fűszereket, majd keverd el először a feldarabolt paprikával és a vöröslencsével, majd öntsd fel a paradicsomkonzervvel. Tedd vissza a tűzre, szórd meg sóval és borssal, és 15-20 perc alatt főzd össze, amíg a lencse megpuhul.
A padlizsánt vágd félbe, és éles késsel vájd ki a húsát úgy, hogy elég vastag maradjon a fala, hogy elbírja a tölteléket. A kivágott darabokra most nem lesz szükséged, ezért fagyaszd le őket, és később használd fel például padlizsáncurryhez. Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, és lefedve, oldalanként négy-öt perc alatt süsd benne a zöldséget barnára. Ezt több adagban végezd, mert egyszerre nem fog az összes beleférni. A kisült darabokat sorakoztasd fel egy tepsiben, sózd meg, és kanalazd beléjük a vörös lencsés tölteléket. Told 190 fokos sütőbe fél órára. Tálalás előtt szórd meg a tetejüket apróra vágott korianderrel.
A görögök népszerű rakott padlizsánját, vagyis a muszakát is készítsd el ezen a nyáron.
Gazdag, kiadós muszaka: besamelmártás teszi ellenállhatatlanná
Az ízletes muszaka a világ egyik legfinomabb étele, amit a nyári hőségben is megéri elkészíteni, mert nagy adagban készül, másnap is jólesik.
ElolvasomKép: gkrphoto / Getty Images
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- cukkini
- egytálétel
Laktató vega rakott krumpli: cukkini sül a rétegek között
- vöröslencse
- kurkuma