Vajas-sajtos kiflik foszlós kelt tésztából: nem lehet belőle eleget készíteni

A vajas-sajtos kiflik ízre hasonlítanak egy egyszerű sajtos szendvicsre, de sokkal foszlósabbak és krémesebbek annál.

Vajas-sajtos kiflik
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyszerű kelt tésztából készülő vajas, sajtos kiflinek képtelenség ellenállni. Az összeállítása nem bonyolult, a házilag készített reggeli, uzsonna finomabb, mint amit a pékségben kapni. Ha ízlett, próbáld meg a hasonló módon készülő, légies francia vajas croissant elkészítését is.

Vajas-sajtos kiflik

Hozzávalók 32 darabhoz

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 2 teáskanál
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez:

  • 20 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg vaj
  • 1 kávéskanál

A tetejére:

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. 

A vajat olvaszd fel, és kicsit hagyd hűlni.

A lisztet közben szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepébe az ujjaiddal formálj mélyedést, üsd bele a tojást, öntsd hozzá az élesztős tejet, és dolgozd össze. Végül fokozatosan csorgasd hozzá a vajat is. Gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.

Közben a kenéshez használt vajat vedd ki a hűtőből. Egy kicsit mikróban meg is melegítheted, hogy formázható állaga legyen. Sózd meg. A sajtot reszeld le.

A megkelt tésztát szedd négy cipóra. Mindegyik adagból lisztezett deszkán nyújts egy korongot, ezeket vágd nyolc-nyolc egyenlő cikkre. A cikkeket kend meg a sózott vajjal, tegyél beléjük egy kis adag reszelt sajtot, és a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket kifli formára. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Újra takard le, és pihentesd további húsz percig.

A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. A kiflik tetejét kend meg tojással, és told őket a forró sütőbe nagyjából 25 percre, amíg pirosra sülnek.

Ha a zsemlét megtöltöd gombával, és a tetejére füstölt sajtot reszelsz, isteni finom, húsmentes vacsorát tehetsz az asztalra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük