Ropogós vajas croissant otthon sütve: így gyúrják a tésztát a franciák
A könnyű, ropogós és foszlós croissant az egyik legfinomabb péksüti. Készítsd el házilag!

vajas croissant
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mennyei, omlós vajas croissant-t süthetsz ezzel a módszerrel, ami kívül ropog, belül pedig hihetetlenül foszlós. Önmagában is nagyon finom, de sütés előtt megtöltve vagy félbevágva és szendvicsként elkészítve is tökéletes.

Vajas croissant

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 35 dkg liszt
  • 7.5 dkg natúr joghurt
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 0.5 kávéskanál
  • 5 dkg vaj a rétegek közti kenéshez
  • virsli, sonka, sajt vagy csoki tölteléknek
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át, és sózd meg. Üsd bele a tojást, kanalazd bele a joghurtot és az élesztős tejet, először fakanállal, majd kézzel dolgozd össze, és letakarva meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.

Amikor megkelt, a tésztát oszd nyolc egyenlő darabra, és mindegyiket nyújtsd ki egyforma kör alakúra. A vajat olvaszd fel. Kenj meg egy darabot olvasztott vajjal, arra helyezz egy újabb tésztadarabot, amit szintén kenj meg vajjal, és így folytasd a rétegzést. A tetejére már ne kenj vajat. Tedd be a hűtőbe tíz percre, hogy összeálljon, majd vedd ki, és nyújts az egészből egy nagyjából ujjnyi vastag kört. Vágj belőle nyolc cikket, mintha pizzát szeletelnél, tekerd fel őket, és helyezd el egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ha gondolod, feltekerés előtt töltsd meg őket sonkával, sajttal, virslivel vagy csokikrémmel. Kend meg felvert tojással, és told 200 fokos sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kapnak.


Ha szívesen készítesz otthon péksütit, a házi vajas pogácsát se hagyd ki.

Ezt is szeretjük