Vajas-sajtos kiflik foszlós kelt tésztából: nem lehet belőle eleget készíteni
A vajas-sajtos kiflik ízre hasonlítanak egy egyszerű sajtos szendvicsre, de sokkal foszlósabbak és krémesebbek annál.

Az egyszerű kelt tésztából készülő vajas, sajtos kiflinek képtelenség ellenállni. Az összeállítása nem bonyolult, a házilag készített reggeli, uzsonna finomabb, mint amit a pékségben kapni. Ha ízlett, próbáld meg a hasonló módon készülő, légies francia vajas croissant elkészítését is.
Vajas-sajtos kiflik
Hozzávalók 32 darabhoz
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 dl tej
- 2 teáskanál só
- 1 tojás
- 1 teáskanál cukor
A töltelékhez:
- 20 dkg füstölt sajt
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel.
A vajat olvaszd fel, és kicsit hagyd hűlni.
A lisztet közben szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepébe az ujjaiddal formálj mélyedést, üsd bele a tojást, öntsd hozzá az élesztős tejet, és dolgozd össze. Végül fokozatosan csorgasd hozzá a vajat is. Gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Közben a kenéshez használt vajat vedd ki a hűtőből. Egy kicsit mikróban meg is melegítheted, hogy formázható állaga legyen. Sózd meg. A sajtot reszeld le.
A megkelt tésztát szedd négy cipóra. Mindegyik adagból lisztezett deszkán nyújts egy korongot, ezeket vágd nyolc-nyolc egyenlő cikkre. A cikkeket kend meg a sózott vajjal, tegyél beléjük egy kis adag reszelt sajtot, és a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket kifli formára. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Újra takard le, és pihentesd további húsz percig.
A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. A kiflik tetejét kend meg tojással, és told őket a forró sütőbe nagyjából 25 percre, amíg pirosra sülnek.
Ha a zsemlét megtöltöd gombával, és a tetejére füstölt sajtot reszelsz, isteni finom, húsmentes vacsorát tehetsz az asztalra.
Gombával töltött zsemle maradék pékáruból: ötletes és nagyon finom
A gombával töltött zsemle ízletes, egyszerű étek, mely a mai árakhoz viszonyítva olcsón kihozható finomságnak számít.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció