Hagyományos török lepénykenyér húsos feltéttel: foszlós kelt tésztából készül a pide
A pide, vagyis a darált hússal és zöldségekkel megrakott lepénykenyér az egyik legnépszerűbb fogás Törökországban.

Bár tipikus gyorsételnek tűnik, a pide, vagyis a zöldséges, darált húsos török lepénykenyér valójában hosszú ideig, nagy türelemmel és odafigyeléssel készül. Az alapja foszlós kelt tészta: Törökországban gyakori, hogy a tölteléket házilag készítik el, majd elviszik a pékségbe, hogy az ott sütött lepénybe töltsék bele. Az itt megadott mennyiségekből két darab lepényt készíthetsz, ez összesen hat személynek lesz elegendő.
Török lepénykenyér: pide
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2-2,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
A töltelékhez:
- 40 dkg darált hús
- 2 paradicsom
- 1 hagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 1 evőkanál citromlé
- só
- bors
- olívaolaj
- 1 tojás és 1 evőkanál olívaolaj a kenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt futtasd fel egy deci, egy kiskanál cukorral elkevert langyos vízben. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepében alakíts ki egy lyukat, önts bele két evőkanál olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. kezdd el a kezeddel elvegyíteni. Közben önts még hozzá bő egy deci langyos vizet, majd amikor összeállít, még egy evőkanál olívaolajat. 3-5 percig dagaszd, majd letakarva langyos helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.
Közben állítsd össze a tölteléket. A kockákra vágott hagymát és paprikát egy serpenyőben, olívaolajon párold puhára. Három perc múlva jöhet hozzá a felkockázott paradicsom is. Kevergesd további két-három percig, amíg összeesik, ekkor öntsd hozzá a citromlevet. Sózd és borsozd meg, majd húzd le a tűzről. A darált húst tedd egy tálba, és forgasd össze a zöldséges keverékkel.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre. Gyúrd át, formázz belőle két golyót, és mindkettőből nyújts egy 20x40 centis, fél centi vastag oválist. Emeld át őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Oszd el a tölteléket a lepényeken úgy, hogy a széleket egy kétcentis sávban hagyd szabadon. A szabadon hagyott széleket hajtsd fel, így nem folyik ki a töltelék. Egy tojást verj fel villával, keverd el egy evőkanál olívaolajjal, és ezzel kend meg a felhajtott tésztát. Told 180 fokos sütőbe 25-30 percre, amíg pirosra sül. Ha kész, várd meg, amíg langyosra hűl, és csak utána fogyaszd.
Így készül a koreai töltött palacsinta: édes, diós tölteléktől különleges
Hétvégére dobd össze ezt a puha, édes töltelékkel készülő koreai palacsintát, amely garantáltan újdonság lesz a megszokott receptek után.
ElolvasomKép: yulka3ice / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- vanília
- édességek