Hagyományos török lepénykenyér húsos feltéttel: foszlós kelt tésztából készül a pide

A pide, vagyis a darált hússal és zöldségekkel megrakott lepénykenyér az egyik legnépszerűbb fogás Törökországban.

Török lepénykenyér: pide
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár tipikus gyorsételnek tűnik, a pide, vagyis a zöldséges, darált húsos török lepénykenyér valójában hosszú ideig, nagy türelemmel és odafigyeléssel készül. Az alapja foszlós kelt tészta: Törökországban gyakori, hogy a tölteléket házilag készítik el, majd elviszik a pékségbe, hogy az ott sütött lepénybe töltsék bele. Az itt megadott mennyiségekből két darab lepényt készíthetsz, ez összesen hat személynek lesz elegendő.

Török lepénykenyér: pide

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2-2,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 2 paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 evőkanál citromlé
  • bors
  • olívaolaj
  • 1 tojás és 1 evőkanál olívaolaj a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel egy deci, egy kiskanál cukorral elkevert langyos vízben. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepében alakíts ki egy lyukat, önts bele két evőkanál olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. kezdd el a kezeddel elvegyíteni. Közben önts még hozzá bő egy deci langyos vizet, majd amikor összeállít, még egy evőkanál olívaolajat. 3-5 percig dagaszd, majd letakarva langyos helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. 

Közben állítsd össze a tölteléket. A kockákra vágott hagymát és paprikát egy serpenyőben, olívaolajon párold puhára. Három perc múlva jöhet hozzá a felkockázott paradicsom is. Kevergesd további két-három percig, amíg összeesik, ekkor öntsd hozzá a citromlevet. Sózd és borsozd meg, majd húzd le a tűzről. A darált húst tedd egy tálba, és forgasd össze a zöldséges keverékkel.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre. Gyúrd át, formázz belőle két golyót, és mindkettőből nyújts egy 20x40 centis, fél centi vastag oválist. Emeld át őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Oszd el a tölteléket a lepényeken úgy, hogy a széleket egy kétcentis sávban hagyd szabadon. A szabadon hagyott széleket hajtsd fel, így nem folyik ki a töltelék. Egy tojást verj fel villával, keverd el egy evőkanál olívaolajjal, és ezzel kend meg a felhajtott tésztát. Told 180 fokos sütőbe 25-30 percre, amíg pirosra sül. Ha kész, várd meg, amíg langyosra hűl, és csak utána fogyaszd.

Így készül a koreai töltött palacsinta: édes, diós tölteléktől különleges

Hétvégére dobd össze ezt a puha, édes töltelékkel készülő koreai palacsintát, amely garantáltan újdonság lesz a megszokott receptek után.

Elolvasom

Kép: yulka3ice / Getty Images

Ezt is szeretjük