Törökország rejtett kincsei, amit kevés turista ismer: 7 Isztambulhoz közeli csodahely

Nemcsak Isztambul, hanem a környező városok is tartogatnak meglepetéseket a turisták számára.

Isztambul környéke
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Isztambul a népszerű úti célok közé tartozik, ám vannak turisták, akik el sem hagyják az európai oldalt, pedig a komppal könnyedén megközelíthető ázsiai rész is tartogat izgalmakat. Utóbbi központja a sokszínű Kadıköy negyed, amely termelő piacáról híres, de a környéken számos étterem, butik és kávézó is található. 

A Törökország kulturális, művészeti és gazdasági központjaként is emlegetett Isztambul a világ egyik leglakottabb városa, becslések szerint több mint 16 millióan élnek ott, így aki kevesebb nyüzsgésre vágyik, illetve nyitott a kultúrában gazdag és szép helyek felfedezésére, érdemes a városhoz közeli pontokat is felkeresnie.

Isztambul és környéke

A Femina újságírójaként lehetőségem volt részt venni egy sajtóúton a Török Idegenforgalmi Bizottság jóvoltából. Az ötnapos út során felfedeztük Bithünia területét, amely önálló országként még az ókorban létezett rövid ideig, időszámításunk előtt 377-ben alapították. Létrejötte előtt a Perzsa Birodalomhoz tartozott, megszűnésekor a Római Birodalom kebelezte be mint provinciát. Ezek után nem is csoda, hogy a környék bővelkedik a történelmi jelentőségű helyekben, illetve a különleges leleteket felsorakoztató múzeumokban.

Prusias ad Hypium egy ősi város volt Bithüniában. A képen látható hely Düzce tartományában, Konuralpban található.
Prusias ad Hypium egy ősi város volt Bithüniában. A képen látható hely Düzce tartományában, Konuralpban található.
Fotó: Guven Ozdemir / Getty Images Hungary

Utazásunk során töredéknyi időt töltöttünk Isztambulban, és azt is csak az ázsiai oldalon. Egyik ikonikus látványossága a Kız Kulesi-torony, másik nevén a Szűz tornya, amely a Boszporusz tengerszoros partjainál fekszik. Időszámításunk előtt az 5. században építették, kezdetben vámellenőrző pont volt, de évszázadokon át világítótoronyként szolgált. 2021-ben indították meg a felújítási munkálatokat, idén májustól már újra látogathatják azt hajóval a turisták. Sokan csak a partról szemlélik az építményt, különösen naplemente idejekor népszerű pont a városban.

A tornyot hajóval lehet megközelíteni, amit be is lehet járni fél óra alatt.
A tornyot hajóval lehet megközelíteni, amit be is lehet járni fél óra alatt.
Fotó: Femina/Laci Patricia

Érdemes az ázsiai oldalon Kadıköy negyedét is felfedezni, amit az ókorban Chalcedonként, Bithünia tengerparti városaként ismertek. Még 2018-ban a híres Haydarpaşa vasútállomásnál az ókori város romjaira bukkantak: sírokat, műtárgyakat és egy fürdőt is feltártak a régészek.

7 város, amit nem szabad kihagyni Isztambul környékén

Kocaeli tartomány Törökország ipari központja, számos látványosságban és programban bővelkedik. Talán sokan nem is sejtik, hogy van egy síközpontja Kartepe városában, így a téli időszakban akár ide is jöhetnek síelni az extrém sport kedvelői. A Samanlı-hegy legmagasabb pontja 1699 méter magasan van. Kartepe még túrázásra is alkalmas egész évben, így a természet rajongói biztosan ki tudnak itt kapcsolódni.

Télen még síelni is lehet Kartepe síközpontjában.
Télen még síelni is lehet Kartepe síközpontjában.
Fotó: Yonca60 / Getty Images Hungary

Izmit városában számos földrengés pusztított az évszázadok során, ám továbbra is jelentős ipari és kereskedelmi központnak számít, az itt zajló ásatási munkálatok során számos történelmi tárgyat, például szobrokat, domborműveket és márványburkolatokat fedeztek fel. Itt található a Kocaeli Régészeti és Néprajzi Múzeum, amely műtárgyakat mutat be a paleolit, hellenisztikus, római, kelet-római és oszmán korszakból.

Izmittől csak fél órára van autóval, illetve körülbelül egy órára van vonattal Sapanca városa, amely mentén megtalálható a Sapanca-tó is. A környéken vannak wellness-szállodák, illetve kabinházas kempingek, mindenki meg tudja találni a pénztárcájának megfelelő szállást. A tónál megannyi szórakoztató dolgot lehet csinálni, például vízibiciklizni, kajakozni, csónakázni vagy éppen kenuzni. A közelben túra- és bicikliutak is vannak. Ez a csendes és békés hely igazi felüdülés Isztambul nyüzsgő világa után.

A Sapanca-tó Izmit mellett található.
A Sapanca-tó Izmit mellett található.
Fotó: Femina/Laci Patricia

İznik Törökország nyugati felén, Bursa tartományban fekszik, a tóparti város busszal körülbelül három és fél órára van Isztambultól. Érdekesség, hogy a Kelet-Római Birodalom fővárosaként is szolgált egy adott időszakban, illetve nagy jelentősége volt a keresztény vallást gyakorlók számára. Itt található a Hagia Sophia mecset, egy ókori római színház, amelyben egy időben még gladiátorok is megküzdöttek egymással, illetve az Iznik Múzeumot is felkereshetik, ahol őskori, hellenisztikus, római és kelet-római műalkotások, ékszerek és érmék is találhatóak.

Iznik városában.
Iznik városában.
Fotó: Femina/Laci Patricia

Még 2014-ben az Iznik-tóban egy több mint 1600 éves bazilika romjait fedezték fel. A régészek szerint földrengés dönthette romba az épületet, amit végül nem építettek újjá. A vízszint változásai miatt került a tó alá az évezredek során. A környék egyébként alkalmas piknikezésre, ráadásul több éttermet is építettek a víz partja köré.

Iznik-tó.
Iznik-tó.
Fotó: Esin Deniz / Getty Images Hungary

Iznik híres a kerámiáiról is, mi az Adilcan-Nursan Művészeti Műhelyben jártunk, ahol kipróbálhattuk a kerámiafestést, az üzletben a kézműveskedés mellett vásárlásra is van lehetőség.

Gyönyörű kerámiatermékek találhatóak a műhelyben.
Gyönyörű kerámiatermékek találhatóak a műhelyben.
Fotó: Femina/Laci Patricia

Bursa az ország negyedik legnagyobb városa, az Uludağ hegységen található síparadicsomáról, az oszmán szultánok mauzóleumairól és termékeny földjéről ismert. Isztambultól könnyen elérhető busszal, ha az ázsiai oldalon szállsz fel a járműre, akkor körülbelül kétórányi úttal kell számolnod, de ha az európai oldalról indulsz, akkor már háromórás nagyjából az út. Legnagyobb mecsete a képen is látható Ulu Cami, amelynek húsz kupolája van. 

Bursa is megér egy látogatást.
Bursa is megér egy látogatást.
Fotó: Murat Taner / Getty Images Hungary

Még hegyi libegő is van itt, amely már 1963 óta üzemel, Bursa városát a közeli síközpont területével és az Uludağ Nemzeti Parkkal köti össze.

A várostól tíz kilométerre található Cumalıkızık, a kis falu 2014-ben lett az UNESCO világörökség része. A hely a mai napig megőrizte a korai oszmán időszak stílusát.

Düzce városa körülbelül négy és fél órára van busszal Isztambultól. Földrajzi elhelyezkedése és természeti adottságai miatt vonzza a természet szerelmeseit. Az erdők, fennsíkok, vízesések, hosszú partszakaszok és barlangok kiváló célpontok egy-egy kirándulás alkalmával.

A város központjától tíz kilométerre található az Aydınpınar-vízesés. A természeti parkban fellelhető látványosság megéri azt a pár perces sétát. Szerencsére az odavezető, igényesen kiépített útvonal könnyen teljesíthető még azoknak is, akik nem bírnak sokat gyalogolni.

Az Aydınpınar-vízesésnél megnyugtatóbb dolog aligha létezik.
Az Aydınpınar-vízesésnél megnyugtatóbb dolog aligha létezik.
Fotó: Femina/Laci Patricia

Érdemes még a Düzce tartományához tartozó Konuralpba is ellátogatni, ugyanis ott található a Prusias ad Hypium, amely egy ősi város volt Bithüniában. A leglátványosabbak az ősi színházból fennmaradt részek. Bár felújítási munkálatok zajlanak a területen, ha turistaként odamegy a romokhoz az ember, senki nem szól rá, hiszen a helybélieknek is az a céljuk, hogy minél többen lássák ezt a történelmi helyet. Becslések szerint az 5978 négyzetméteren elterülő színház 10 ezer férőhelyes lehetett.

20230818 112157
Fotó: Femina/Laci Patricia

Bolu öt órára van busszal Isztambultól. A város az azonos néven emlegetett tartomány központja. Területének mintegy 65 százaléka erdős, így a természeti tájak kedvelőinek mindenképpen javasoljuk, hogy utazzanak el ide. A tartományban több tó is van, az édesvízi Abant az egyik legnépszerűbb a látogatók körében. A Gölcük-tó is népszerű, akár lehet ott piknikezni vagy éppen biciklizni.

Az Abant-tó.
Az Abant-tó.
Fotó: CanY71 / Getty Images Hungary

A Bolu Múzeum régészeti és néprajzi részből áll. Különféle műtárgyak találhatóak itt többféle korszakból, például a korai bronz, a hellenisztikus, a római vagy a kelet-római időszakokból. 

Az alábbi képek a Bolu Múzeumban készültek.
Az alábbi képek a Bolu Múzeumban készültek.
Fotó: Femina/Laci Patricia

A második emeleten található néprajzi műtárgyak a 19. és a 20. századból valóak.

Bolu Isztambul és Ankara között helyezkedik el.
Bolu Isztambul és Ankara között helyezkedik el.
Fotó: Femina/Laci Patricia

Bithünia egyetlen ősi stadionjának maradványai is Boluban maradtak fenn. Különféle ünnepségeknek, musical-előadásoknak és sporteseményeknek adott otthont még az ókorban.

Török finomságok, amiket nem szabad kihagyni

A törökök konyhája is megér egy misét, minőségi alapanyagokkal dolgoznak, rengeteg joghurtot, zöldséget és húst esznek, ráadásul az édességeknek sem tudnak ellenállni. A fekete tea és a török kávé is elengedhetetlen egy kiadós reggelihez vagy ebédhez, sőt még a vacsora mellett is szívesen fogyasztják a koffeintartalmú italokat. Képes összeállításunkban olyan helyi ételeket és italokat mutatunk, amelyeket turistaként vétek lenne kihagyni.

Fotókon a török szellemváros - Olvass tovább!

A terület sorsa egyelőre kérdéses, sokak szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Burj al Babas lakó nélküli szellemváros marad. 

Szellemvárosnak is beillik a luxuslakótelep: bizarr látvány a sok kis Disney-kastély

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cover- és ajánlóképek: Getty Images Hungary/YONCA60 (A felvétel a Sapanca-tónál készült.)

Ezt is szeretjük