A klasszikus farsangi szalagos fánk receptje

Így lesz tökéletes

Ha farsang, akkor szalagos fánk! A hagyományos édesség frissen a legjobb, házi lekvárral kenve.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A frissen sült fánknál kevés jobb dolog van, akkor a legfinomabb, amikor picit megolvad a tetején a porcukor, és úgy kened rá a házi lekvárt.

Ha gondolod, reszelt almát vagy egy kis frissen kapart vaníliát is rejthetsz a tésztába, úgy még finomabb lesz!

Szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 1 csomag friss élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 1 csapott evőkanálnyi cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 tojás sárgája
  • csipet só
  • olaj

Elkészítés ideje:

90 perc.

Elkészítés menete:

Első lépésként futtasd fel az élesztőt: morzsold egy bögrébe, add hozzá a cukrot, öntsd fel a langyos tejjel, majd tedd meleg helyre - a legjobb, ha a sütőt 50 fokra állítod, ott szépen felfut majd -, és várd, hogy felfusson. A lisztet mérd ki egy másik tálba, a tojásokat válaszd ketté, a fehérjékre most nem lesz szükséged.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha felfutott az élesztő, add a liszthez, a vajat megolvasztva szintén öntsd erre, add hozzájuk a csipet sót és az öt tojássárgáját is. Dagaszd homogén masszává az egészet, majd laza szövetű konyharuhával takard le, és meleg helyen keleszd 45-60 percig.

Amikor megkelt, lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagra a tésztát, és négy-hat centi átmérőjű köröket szaggass belőle. A maradék tésztát újra nyújtsd ki, és folytasd ezt, amíg el nem fogy.

Mindegyik kiszaggatott fánk közepére nyomj egy lyukat. Egy alkalmas serpenyőben forrósíts olajat, és három-négy darabonként süsd ki benne a fánkokat, nagyjából két-három percet kell lyukas oldallal lefelé az olajban tölteniük, ezután fordítsd meg őket, és süsd további egy-két percig, aztán szedd ki papírtörlőre az elkészült darabokat. Ha mind kész van, halmozd egy szép tálra, mindenki örömére. 

A legfinomabb farsangi falatok egy rakáson

Ha a fánk már kész, de még sütnél valamit, adunk néhány ellenállhatatlan ötletet!

A legfinomabb farsangi falatok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük