A húst bepácolni mindig egy jó ötlet, hiszen így lesz igazán puha és ízletes. Persze a tökéletesen omlós húsokhoz a hosszan, alacsony hőfokon sütés is szükséges, bár ha szereted a véres steakeket, akkor a hirtelen, nagyon forró serpenyőn, grillrácson való sütést is bátran ajánljuk.
Alább három pácreceptet olvashatsz, amelyek gyakorlatilag bármilyen húshoz használhatóak, ízvilágra pedig találsz köztük ragacsos amerikai pácot, mediterrán, zöldfűszeres pácot, valamint egy északi ihletettségű tormás pácot.
Az élet fűszere a finom étel, így az étel fűszerezése is különös

gondosságot érdemel. Nem hagyunk a pácban: a SPAR frissőre, Vas Zsolt egészíti ki a pácolásról szóló bejegyzést egy egyperces videóban. Megmutatja a főbb pácolási módokat, és figyelmeztet pár lehetséges bakira is.
A húspácolás típusai

Pác oldalashoz és disznóhúsokhoz
Hozzávalók:
-
10 gerezd fokhagyma összezúzva
-
fél teáskanál feketebors, 1 teáskanál só
-
2 kicsi chilipaprika kimagozva és felaprítva
-
3 evőkanál méz
-
2 evőkanál barna cukor
-
1 evőkanál pirospaprika
-
1 teáskanál Cayenne-bors
-
3 pohár cukorral bekevert víz
-
1 citrom kicsavart leve
Az összes hozzávalót tedd bele egy turmixgépbe, és alaposan turmixold össze. Egy nagy tálba rakd bele az oldalasdarabokat - körülbelül 20 darabra lesz elég ez a páclé - vagy hússzeleteket, öntsd rá a pácot, zárd le gondosan fóliával, vagy ha van kimondottan pácolásra kifejlesztett edényed, amelynek van saját fedője, akkor használd azt. Pihentesd legalább két-három órát a hűtőben.
Akár sütőben, akár tűzön sütöd, lassan süsd át, és rendszeresen kenegesd át a páclével, hogy a ragacsos pác sűrűn bevonja a húsokat.

Zöldfűszeres, paprikás pác
Hozzávalók:
- fél bögre olívaolaj
- 1 teáskanál friss rozmaring
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 1 teáskanál friss oregánó
- 2 teáskanál pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 babérlevél alaposan összetörve
- 1 csipet chilipehely
- 1 kicsi csipet só
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
Az olívaolajat egy kis serpenyőben melegítsd fel, majd húzd le a tűzről. Amíg melegszik az olaj, addig a friss zöldfűszereket tedd bele egy kis tál vízbe. Amikor már lehúztad a tűzről, akkor keverd hozzá a paprikát, a fokhagymát, a babérlevelet, a chilipelyhet és a sót. Ha alaposan elkeverted, akkor add hozzá a lecsöpögtetett fűszernövényeket, keverd hozzá, majd lassan keverd hozzá a citromlét is.
Már használhatod is páclének, de ha néhány nappal a grillezés, hússütés előtt el tudod készíteni, akkor csak még jobban összeérnek az ízek. Amikor pedig belekerül a hús is, ami lehet csirke, disznó és marha egyaránt, hagyd állni legalább két-három órán át.

Tormás marhahúspác
Hozzávalók:
- 2 nagy szelet marhahús
- 2 evőkanál olíva olaj
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 teáskanál tormakrém
- só és frissen őrölt feketebors
A hozzávalókat keverd össze egy lapos tálban, amelyben meg tudod forgatni a kiklopfolt hússzeleteket. Ebben a pácban alaposan forgasd át a hússzeleteket, majd tedd hűtőbe egy-két órára, mielőtt felteszed a tűzre, ahol ízléstől függően véresre vagy alaposan átsütöttre készítheted.
Ötletek hétvégi sütés-főzéshez
Ha unod a csirkehúst, és szeretnél változatosabban étkezni hétvégente, akkor nézd meg ötleteinket, amelyekkel színt vihetsz az állandó csirkepaprikások és rántott csirkék világába. Ezeknek az ételeknek a családod is éppúgy fog örülni, mint te!
Ha unod a csirkét, ezeket imádni fogod
Nézegess képeket!
Elolvasom