Az erdeti stíriai metélt receptje
A stíriai metélt a nyugati vargabéles, pár apróságtól eltekintve az összetételük ugyanaz és mindkettő nagyon finom.
Elsőre talán macerásnak tűnik, de érdemes belevágnod. Ha nem szeretnél a tésztával bíbelődni, készítheted gyári kockatésztával, de megéri rászánni időt és energiát, mert saját matériából sokkal finomabb.
Némi gyümölccsel megszórva vagy vaníliasodóval alaposan nyakonöntve is isteni, érdemes kipróbálnod.
Stíriai metélt
Hozzávalók:
- 0,5 kg tehéntúró
- 3 dl tejföl
- 25 dkg liszt
- 4 tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom
- 10 dkg mazsola
Elkészítés ideje:
70 perc
Elkészítés menete:
Egy szűrőn törd át a túrót egy mélyebb tálba, add hozzá a porcukor negyedét, üsd bele az egyik tojást és keverj hozzá egy deci tejfölt, majd a lisztet és a vaj felét is. Ezt gyúrd masszává, majd egy deszkán nyújtsd körülbelül fél centi vékonyra. Vágd fel és gyúrj belőle egyenletes méretű metéltet. Lobobó vízben főzd ki - ha felért a tetejére, már biztosan jó -, majd szűrd le.
A maradék porcukorba üsd a három tojás sárgáját, add hozzá a többi tejfölt és reszeld bele a citrom héját, keverd össze, majd tedd félre. A fehérjéket verd kemény habbá, Ha mindez megvan, egy tálban keverd össze a tésztát, a habot és a tejfölös masszát. Vajazz ki egy jénait, terítsd el benne a félkész ételt, majd süsd 25-30 percig előmelegített sütőben. Amikor kész, szórd meg egy kis porcukorral.
Még több édes bűnbeesés
Egy kiadós étkezés után nem vágysz másra, csak némi édességre? Végy ötletet képgalériánkból!
Olvastad már?
OLVASD EL EZT IS!

- tészta
- pogácsa
Vajas-tejfölös pogácsa

- csokoládé
- édességek