4 ízes, laktató egytálétel
Készíts könnyű rakott ételeket, hiszen most még széles a választék friss zöldségből. Kapd fel a kosarat, irány a piac, és főzz valami igazán egészségeset!
Olasz rakott zöldség
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg sárgarépa
- fél fej zeller
- 2 sült csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 8 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 5 dl tej
- 10 dkg reszelt sajt
- őrölt bors
- só
Tedd forrásban lévő vízbe a megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, 5 percig főzd, majd tedd félre.
A felaprított hagymát 3 dkg vajban pirítsd meg, majd szórd rá a lisztet, és engedd fel a tejjel. Kis lángon, kevergetve sűrítsd be. Add hozzá a reszelt sajtot, fűszerezd, és tedd félre. 3 dkg vajban 5-6 percig párold a felszeletelt burgonyát és a csíkokra vágott húst, majd szedd papírra. Tűzálló tálba rétegezd a burgonyát, a csirkehúst, a sárgarépát és a zellert, majd öntsd rá a sajtmártást. A maradék vajat forgácsokra vágva szórd rá, és forró 200 fokos sütőben 1 órán át süsd. Félidőben mérsékeld a sütő hőmérsékletét.
Lencsés muszaka
Hozzávalók:
-
15 dkg lencse
-
1 nagy padlizsán felszeletelve
-
4-5 evőkanál olaj
-
1 vöröshagyma apróra vágva
-
1 törött fokhagymagerezd
-
1 sárgarépa felkockázva
-
4 szál zellerzöldje
-
1-2 kávéskanál fűszerkeverék
-
40 dkg paradicsomkonzerv
-
2 kávéskanál sötét szójaszósz
-
fekete bors
-
2 főtt burgonya felkarikázva
-
2 felkarikázott paradicsom
A mártáshoz:
-
60 g vaj
-
4 evőkanál rizsliszt
-
4 dl tej
-
1 egész tojás
-
60 g reszelt sajt
-
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
A lencsét főzd puhára, majd szűrd le. Olajon süsd meg a padilzsánkarikákat és csöpögtesd le őket. A lencse levében fedő alatt főzd puhára a répát, a vöröhagymát, a fokhagymát és a zellerzöldjét. Ebbe öntsd bele a lencsét, a paradicsomkonzervet, a fűszerkeveréket és lassú tűzön 3-4 percig párold az egészet. Ízesítsd borssal és szójaszósszal. A keverékből el rétegnyit rakj egy tűzállú edénybe, majd rá egy réteg padlizsánkarikát. Erre a burgonya karikák felét és az összes paradicsomot. Aztán még egy réteg lencsés keverék jön, majd padlizsán és a sort a burgonya zárja. A mártás elkészítéséhez olvaszd meg egy serpenyőben a vajat és tűzről levéve habard bele a lisztet. Helyezd vissza a tűzre és apránkét öntsd bele a tejet. Kis lángon főzve keverd simára a mártást. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről és kicsit hagyd kihűlni, majd keverd bele a tojás sárgáját, a sajtot és a szerecsendiót. A tojásfehérjét verd kemény habbá és végül azt is keverd bele a mártásba, óvatosan. A mártást öntsd a rakottasra és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 40 percig.
Rakott laskagombás kelkáposzta
Hozzávalók:
-
2 db kínai kel
-
2 db közepes krumpli
-
1 kisebb zeller
-
zellerzöld
-
1 tasak gyorsrizs, lehetőleg barna
-
25-30 dkg laskagomba
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 db fehérpaprika
-
ízlés szerint csípős zöldpaprika
-
só
-
bors
-
pirospaprika
-
majoranna
Külön-külön főzd meg sós vízben a barna rizst, a krumplit és a zellert. A megfőtt rizsbe ízlés szerint tehetsz apróra vágott zellerzöldet. A kelkáposzta leveleket tedd 5-10 percre forrásban lévő vízbe, majd szűrd le.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon fonnyaszd meg, dobd rá a felszeletelt laskagombát, a fehérpaprikát és a zöldpaprikát, sózd, borsozd. Önts rá néha vizet, hogy le ne süljön. Párold, majd ha megpuhult, szórd rá a pirospaprikát és a majorannát. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj ki olajjal, szórd meg zsemlemorzsával, majd sorban rakd le a hozzávalókat tetszőleges sorrendben és rétegvastagsában. Végül szórd meg apróra vágott zellerzölddel. Kevés vizet önts alá és alufóliával takard le. Előmelegített sütőben 30 perc alatt átsül.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rakott zöldség sajtmártásban
Hozzávalók:
-
másfél kg vegyes zöldség
-
10 dkg vaj
-
negyed teáskanál őrölt szerecsendió
-
2 dkg liszt
-
fél liter meleg tej
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál őrölt fehérbors
-
25 dkg reszelt sajt
-
2-3 dkg vaj a tál kikenéséhez és az étel tetejére
-
petrezselyemzöld
Rakd egy nagy fazékba a falatnyira aprított zöldségeket, önts kevés vizet alájuk, és fedő alatt enyhén párold meg őket. Közben készítsd el a sajtmártást: egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd a tűzről levéve rakd bele a szerecsendiót és keverd bele a lisztet. A tűzre visszarakva öntsd fel a meleg tejjel, és állandó kevergetés mellett forrald fel, majd kis lángon sűrítsd be. Add hozzá a sót, a borsot, és a reszelt sajtot. Keverd össze a párolt zöldségeket és a sajtszószt, majd öntsd kivajazott tűzálló tálba, és szórd rá a sajt másik felét, valamint rakj vajdarabokat a tetejére. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a teteje kicsit megpirul a sajt, ez körülbelül fél óra. Eközben a zöldségek is megpuhulnak. Petrezselyemzölddel megszórva tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség