4 ízes, laktató egytálétel

Készíts könnyű rakott ételeket, hiszen most még széles a választék friss zöldségből. Kapd fel a kosarat, irány a piac, és főzz valami igazán egészségeset!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olasz rakott zöldség

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg sárgarépa
  • fél fej zeller
  • 2 sült csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt
  • őrölt bors

Tedd forrásban lévő vízbe a megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, 5 percig főzd, majd tedd félre.

A felaprított hagymát 3 dkg vajban pirítsd meg, majd szórd rá a lisztet, és engedd fel a tejjel. Kis lángon, kevergetve sűrítsd be. Add hozzá a reszelt sajtot, fűszerezd, és tedd félre. 3 dkg vajban 5-6 percig párold a felszeletelt burgonyát és a csíkokra vágott húst, majd szedd papírra. Tűzálló tálba rétegezd a burgonyát, a csirkehúst, a sárgarépát és a zellert, majd öntsd rá a sajtmártást. A maradék vajat forgácsokra vágva szórd rá, és forró 200 fokos sütőben 1 órán át süsd. Félidőben mérsékeld a sütő hőmérsékletét.

Lencsés muszaka

Hozzávalók:

  • 15 dkg lencse
  • 1 nagy padlizsán felszeletelve
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 1 törött fokhagymagerezd
  • 1 sárgarépa felkockázva
  • 4 szál zellerzöldje
  • 1-2 kávéskanál fűszerkeverék
  • 40 dkg paradicsomkonzerv
  • 2 kávéskanál sötét szójaszósz
  • fekete bors
  • 2 főtt burgonya felkarikázva
  • 2 felkarikázott paradicsom

A mártáshoz:

  • 60 g vaj
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 4 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 60 g reszelt sajt
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió

A lencsét főzd puhára, majd szűrd le. Olajon süsd meg a padilzsánkarikákat és csöpögtesd le őket. A lencse levében fedő alatt főzd puhára a répát, a vöröhagymát, a fokhagymát és a zellerzöldjét. Ebbe öntsd bele a lencsét, a paradicsomkonzervet, a fűszerkeveréket és lassú tűzön 3-4 percig párold az egészet. Ízesítsd borssal és szójaszósszal. A keverékből el rétegnyit rakj egy tűzállú edénybe, majd rá egy réteg padlizsánkarikát. Erre a burgonya karikák felét és az összes paradicsomot. Aztán még egy réteg lencsés keverék jön, majd padlizsán és a sort a burgonya zárja. A mártás elkészítéséhez olvaszd meg egy serpenyőben a vajat és tűzről levéve habard bele a lisztet. Helyezd vissza a tűzre és apránkét öntsd bele a tejet. Kis lángon főzve keverd simára a mártást. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről és kicsit hagyd kihűlni, majd keverd bele a tojás sárgáját, a sajtot és a szerecsendiót. A tojásfehérjét verd kemény habbá és végül azt is keverd bele a mártásba, óvatosan. A mártást öntsd a rakottasra és 180 fokra előmelegített sütőben süsd 40 percig.

Rakott laskagombás kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 2 db kínai kel
  • 2 db közepes krumpli
  • 1 kisebb zeller
  • zellerzöld
  • 1 tasak gyorsrizs, lehetőleg barna
  • 25-30 dkg laskagomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 db fehérpaprika
  • ízlés szerint csípős zöldpaprika
  • bors
  • pirospaprika
  • majoranna

Külön-külön főzd meg sós vízben a barna rizst, a krumplit és a zellert. A megfőtt rizsbe ízlés szerint tehetsz apróra vágott zellerzöldet. A kelkáposzta leveleket tedd 5-10 percre forrásban lévő vízbe, majd szűrd le.

Az apróra vágott hagymát kevés olajon fonnyaszd meg, dobd rá a felszeletelt laskagombát, a fehérpaprikát és a zöldpaprikát, sózd, borsozd. Önts rá néha vizet, hogy le ne süljön. Párold, majd ha megpuhult, szórd rá a pirospaprikát és a majorannát. Egy tűzálló tálat vékonyan kenj ki olajjal, szórd meg zsemlemorzsával, majd sorban rakd le a hozzávalókat tetszőleges sorrendben és rétegvastagsában. Végül szórd meg apróra vágott zellerzölddel. Kevés vizet önts alá és alufóliával takard le. Előmelegített sütőben 30 perc alatt átsül.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rakott zöldség sajtmártásban

Hozzávalók:

  • másfél kg vegyes zöldség
  • 10 dkg vaj
  • negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 dkg liszt
  • fél liter meleg tej
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 2-3 dkg vaj a tál kikenéséhez és az étel tetejére
  • petrezselyemzöld

Rakd egy nagy fazékba a falatnyira aprított zöldségeket, önts kevés vizet alájuk, és fedő alatt enyhén párold meg őket. Közben készítsd el a sajtmártást: egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd a tűzről levéve rakd bele a szerecsendiót és keverd bele a lisztet. A tűzre visszarakva öntsd fel a meleg tejjel, és állandó kevergetés mellett forrald fel, majd kis lángon sűrítsd be. Add hozzá a sót, a borsot, és a reszelt sajtot. Keverd össze a párolt zöldségeket és a sajtszószt, majd öntsd kivajazott tűzálló tálba, és szórd rá a sajt másik felét, valamint rakj vajdarabokat a tetejére. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a teteje kicsit megpirul a sajt, ez körülbelül fél óra. Eközben a zöldségek is megpuhulnak. Petrezselyemzölddel megszórva tálald.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük