Szaftos, ropogós, omlós sertéssült
Ki tudna ellenállni egy szaftos, illatos és omlós sertéssültnek? Ugye, te sem? Süsd meg még ma!
Egy jó kis szaftos sertéssült egyik titka az, hogy előző este pácold be, így, ha ma előkészíted, tökéletes hétvégi ebédet rittyenthetsz belőle.
Talán elsőre bizarrnak tűnik, de a sós husinak nagyon jól állnak a piros bogyós gyümölcsök, illetve a belőlük készült szószok, próbáld ki bátran!
Omlós sertéssült
Hozzávalók:
- 1,2 kg sertéscomb
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanálnyi őrölt kömény
- 2 evőkanálnyi mustár
- 2-3 evőkanálnyi szárított majoránna
- 3-4 fej hagyma
- 2 dl világos sör
- só
- frissen őrölt bors
- 4-5 evőkanálnyi zsír
- olaj
Elkészítés ideje:
170 perc + egy éjszaka.
Elkészítés menete:
A húst tisztítsd meg jó alaposan, majd tedd félre. Egy alkalmas tálkában keverd össze a köményt, a mustárt, a majoránnát, ízlés szerinti mennyiségű sót és frissen őrölt borsot két-három evőkanálnyi olajjal, majd ezzel a keverékkel jól dörgöld be a húst. Fogj három-négy fokhagymagerezdet, felezd, harmadold őket, majd tűzdeld meg velük a húst, ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, ha fogsz egy hosszú élű kést, itt-ott a húsba szúrod, és a penge mentén szépen becsúsztatod a fokhagymát az így kapott zsebbe.
Ha mindezzel kész vagy, tedd a hűtőbe a húst lefedve egy éjszakára. Miután letelt a pihenésre szánt idő, melegítsd elő a sütőt 150 fokra, egy alkalmas tepsit kenj ki a zsírral, majd tedd a közepére a húst, önts alá egy deci vizet, fedd le fóliával, és ha elérte a sütő a kívánt hőfokot, told be.
Süsd így két órán keresztül, nagyjából félóránként locsold meg egy kis sörrel - ez egyébként elhagyható -, és várd türelmesen, amíg szépen puhára sül. Ha ez megtörtént, vedd le a fóliát, negyedeld a hagymákat, szórd a hús köré a maradék fokhagymagerezdek társaságában, és süsd így az egészet további fél órán át. Ha a hús szépen megpirult, jó eséllyel kész, ha egy kicsit még rá szeretnél pirítani, emeld a hőfokot 190 fokra, és süsd úgy további tíz percig.
Izgalmas köretek a sült mellé
Ha már ilyen szaftos lakomát készítesz, főzz mellé valami különleges köretet
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció