A 4 legfinomabb hazai desszert
Bár pörköltben igazi nagyhatalom vagyunk, nem érdemes megfeledkezni a süteményeinkről sem. Vannak egyszerűbbek és bonyolultak.
Mákos guba
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 darab kifli
- 6 dl tej
- 15 dkg darált mák
- 3-4 evőkanálnyi méz
- 2 dkg vaj
- 1 dkg vaníliás cukor
- kevés reszelt citromhéj
A tejben olvaszd fel a vaníliás cukrot, 2 evőkanálnyi mézet és a vaj felét. A kifliket vágd szeletekre, majd locsold rájuk a tejet. Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat. A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve add a kiflikhez.
A maradék vajjal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, és terítsd el benne a mákos kiflikarikákat. Előmelegített, középmeleg sütőben süsd 5-10 percig a gubát. Kockákra vágva, melegen tálald, és csorgasd rá a méz maradékát.
Rákóczi túrós
Hozzávalók:
-
10 dkg liszt
-
8 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 tojás
-
0,5 dl tejföl
-
egy késhegynyi szódabikarbóna
A töltelékhez:
-
50 dkg áttört túró
-
15 dkg cukor
-
2,5 dkg dara
-
1 dl tejföl
- 2 tojássárgája
-
2 tojásfehérje habbá verve
A rácsozáshoz:
-
3 tojásfehérje
-
9 dkg cukor
A tésztához szükséges anyagokból készítsd el a masszát, majd nyújtsd ki, és félig süsd meg. A töltelékhez keverd össze a hozzávalókat úgy, hogy csak a végén forgatod bele a habbá vert fehérjét. Simítsd rá a túrós tölteléket a tésztára, tedd ismét a sütőbe, és süsd meg. A rácsozáshoz verd fel a tojásfehérjét a cukorral, tedd nyomózsákba, majd ferdén rácsozd be vele a töltelék tetejét. Told vissza a sütőbe, hogy a hab egy kissé megpiruljon. Hintsd meg vaníliás porcukorral, végül vizes késsel szeleteld fel.
Zserbó szelet
Hozzávalók körülbelül 36 szelethez:
A tésztához:
-
35 dkg liszt
-
1 tojás
-
5 dkg cukor
-
20 dkg vaj
-
1 dl tej
-
1 dkg élesztő
-
1 kockacukor
-
csipetnyi sütőpor
-
csipetnyi só
A töltelékhez:
-
12 dkg darált dió
-
12 dkg cukor
-
20 dkg lekvár
A bevonathoz:
-
4 evőkanál kakaó
-
4 evőkanál cukor
-
5 dkg vaj
-
1 evőkanál tojásfehérje
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a vajjal, öntsd hozzá a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és egy csipet sót. Jól dolgozd össze, majd oszd a tésztát három egyenlő részre. Mindegyik lapot nyújtsd ki egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg.
A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át keleszd. A tészta tetejét szurkáld meg, és süsd meg 180 fokra előmelegített sütőben, lassan, míg a teteje egyenletes világospiros lesz. Ez 12-15 perc, majd, ha megsült a tészta, és kihűlt, vond be csokoládémázzal.
Ehhez keverd simára a kakaóport a cukorral és kevés vízzel, és állandóan kevergetve főzd nagyon sűrűre. A tűzről levéve dobd bele a vajat, és addig keverd, amíg a vaj elolvad. Keverd bele a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. Öntsd a tésztára, simítsd el, hagyd jól megdermedni, ami beletelik néhány órába. Ha kihűlt, vágd hosszúkás szeletekre vagy kis kockákra.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Forgácsfánk
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 150 g vaníliás porcukor
- 6 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 10 g élesztő
- 100 g vaj
- 300 g olaj
- reszelt citromhéj
- 1 dl rum
- baracklekvár
- só
A lisztet tedd gyúródeszkára, készíts kis fészket, szórd meg vaníliás cukorral, add hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, csipetnyi sót, a kevés langyos tejben feloldott élesztőt, a rumot és egy kevés reszelt citromhéjat, végül morzsold el rajta a vajat. Gyúrd össze, majd formálj belőle kisebb cipókat. Lisztezett deszkán, letakarva pihentesd fél óráig. Nyújtsd ki, és derelyevágóval formázd ki. Megfelelő lábasban hevíts bő olajat, majd a kiformázott tészta mindkét oldalát süsd szép pirosra. Vaníliás porcukorral megszórva tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény