A 4 legfinomabb hazai desszert
Bár pörköltben igazi nagyhatalom vagyunk, nem érdemes megfeledkezni a süteményeinkről sem. Vannak egyszerűbbek és bonyolultak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mákos guba

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 darab kifli
  • 6 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 3-4 evőkanálnyi méz
  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • kevés reszelt citromhéj

A tejben olvaszd fel a vaníliás cukrot, 2 evőkanálnyi mézet és a vaj felét. A kifliket vágd szeletekre, majd locsold rájuk a tejet. Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat. A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve add a kiflikhez.

A maradék vajjal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, és terítsd el benne a mákos kiflikarikákat. Előmelegített, középmeleg sütőben süsd 5-10 percig a gubát. Kockákra vágva, melegen tálald, és csorgasd rá a méz maradékát.

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • egy késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 50 dkg áttört túró
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dkg dara
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje habbá verve

A rácsozáshoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 9 dkg cukor

A tésztához szükséges anyagokból készítsd el a masszát, majd nyújtsd ki, és félig süsd meg. A töltelékhez keverd össze a hozzávalókat úgy, hogy csak a végén forgatod bele a habbá vert fehérjét. Simítsd rá a túrós tölteléket a tésztára, tedd ismét a sütőbe, és süsd meg. A rácsozáshoz verd fel a tojásfehérjét a cukorral, tedd nyomózsákba, majd ferdén rácsozd be vele a töltelék tetejét. Told vissza a sütőbe, hogy a hab egy kissé megpiruljon. Hintsd meg vaníliás porcukorral, végül vizes késsel szeleteld fel.

Zserbó szelet

Hozzávalók körülbelül 36 szelethez:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kockacukor
  • csipetnyi sütőpor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár

A bevonathoz:

  • 4 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tojásfehérje

Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a vajjal, öntsd hozzá a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és egy csipet sót. Jól dolgozd össze, majd oszd a tésztát három egyenlő részre. Mindegyik lapot nyújtsd ki egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg.
A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át keleszd. A tészta tetejét szurkáld meg, és süsd meg 180 fokra előmelegített sütőben, lassan, míg a teteje egyenletes világospiros lesz. Ez 12-15 perc, majd, ha megsült a tészta, és kihűlt, vond be csokoládémázzal.

Ehhez keverd simára a kakaóport a cukorral és kevés vízzel, és állandóan kevergetve főzd nagyon sűrűre. A tűzről levéve dobd bele a vajat, és addig keverd, amíg a vaj elolvad. Keverd bele a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. Öntsd a tésztára, simítsd el, hagyd jól megdermedni, ami beletelik néhány órába. Ha kihűlt, vágd hosszúkás szeletekre vagy kis kockákra.

Forgácsfánk

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 150 g vaníliás porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 10 g élesztő
  • 100 g vaj
  • 300 g olaj
  • reszelt citromhéj
  • 1 dl rum
  • baracklekvár

A lisztet tedd gyúródeszkára, készíts kis fészket, szórd meg vaníliás cukorral, add hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, csipetnyi sót, a kevés langyos tejben feloldott élesztőt, a rumot és egy kevés reszelt citromhéjat, végül morzsold el rajta a vajat. Gyúrd össze, majd formálj belőle kisebb cipókat. Lisztezett deszkán, letakarva pihentesd fél óráig. Nyújtsd ki, és derelyevágóval formázd ki. Megfelelő lábasban hevíts bő olajat, majd a kiformázott tészta mindkét oldalát süsd szép pirosra. Vaníliás porcukorral megszórva tálald.

Ezt is szeretjük