A 4 legfinomabb hazai desszert
Bár pörköltben igazi nagyhatalom vagyunk, nem érdemes megfeledkezni a süteményeinkről sem. Vannak egyszerűbbek és bonyolultak.

Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mákos guba

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 darab kifli
  • 6 dl tej
  • 15 dkg darált mák
  • 3-4 evőkanálnyi méz
  • 2 dkg vaj
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • kevés reszelt citromhéj

A tejben olvaszd fel a vaníliás cukrot, 2 evőkanálnyi mézet és a vaj felét. A kifliket vágd szeletekre, majd locsold rájuk a tejet. Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat. A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve add a kiflikhez.

A maradék vajjal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, és terítsd el benne a mákos kiflikarikákat. Előmelegített, középmeleg sütőben süsd 5-10 percig a gubát. Kockákra vágva, melegen tálald, és csorgasd rá a méz maradékát.

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tejföl
  • egy késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 50 dkg áttört túró
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 dkg dara
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje habbá verve

A rácsozáshoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 9 dkg cukor

A tésztához szükséges anyagokból készítsd el a masszát, majd nyújtsd ki, és félig süsd meg. A töltelékhez keverd össze a hozzávalókat úgy, hogy csak a végén forgatod bele a habbá vert fehérjét. Simítsd rá a túrós tölteléket a tésztára, tedd ismét a sütőbe, és süsd meg. A rácsozáshoz verd fel a tojásfehérjét a cukorral, tedd nyomózsákba, majd ferdén rácsozd be vele a töltelék tetejét. Told vissza a sütőbe, hogy a hab egy kissé megpiruljon. Hintsd meg vaníliás porcukorral, végül vizes késsel szeleteld fel.

Zserbó szelet

Hozzávalók körülbelül 36 szelethez:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kockacukor
  • csipetnyi sütőpor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár

A bevonathoz:

  • 4 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál tojásfehérje

Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a vajjal, öntsd hozzá a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és egy csipet sót. Jól dolgozd össze, majd oszd a tésztát három egyenlő részre. Mindegyik lapot nyújtsd ki egy 35x25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg.
A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át keleszd. A tészta tetejét szurkáld meg, és süsd meg 180 fokra előmelegített sütőben, lassan, míg a teteje egyenletes világospiros lesz. Ez 12-15 perc, majd, ha megsült a tészta, és kihűlt, vond be csokoládémázzal.

Ehhez keverd simára a kakaóport a cukorral és kevés vízzel, és állandóan kevergetve főzd nagyon sűrűre. A tűzről levéve dobd bele a vajat, és addig keverd, amíg a vaj elolvad. Keverd bele a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik. Öntsd a tésztára, simítsd el, hagyd jól megdermedni, ami beletelik néhány órába. Ha kihűlt, vágd hosszúkás szeletekre vagy kis kockákra.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Forgácsfánk

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 150 g vaníliás porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 10 g élesztő
  • 100 g vaj
  • 300 g olaj
  • reszelt citromhéj
  • 1 dl rum
  • baracklekvár

A lisztet tedd gyúródeszkára, készíts kis fészket, szórd meg vaníliás cukorral, add hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, csipetnyi sót, a kevés langyos tejben feloldott élesztőt, a rumot és egy kevés reszelt citromhéjat, végül morzsold el rajta a vajat. Gyúrd össze, majd formálj belőle kisebb cipókat. Lisztezett deszkán, letakarva pihentesd fél óráig. Nyújtsd ki, és derelyevágóval formázd ki. Megfelelő lábasban hevíts bő olajat, majd a kiformázott tészta mindkét oldalát süsd szép pirosra. Vaníliás porcukorral megszórva tálald.

Ezt is szeretjük