Mennyei paradicsomleves lengyel recept alapján: egy kanál tejföl is kerül a fazékba

A sűrű, lengyel paradicsomleves egyszerre édes és savanykás: igazi ízkavalkád.

Lengyel paradicsomleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lengyel paradicsomleves szigorúan véve nem is vegetáriánus fogás, ugyanis csirkealapléből készül. Ha ettől idegenkedsz, zöldségalaplevet is használhatsz hozzá. Nyáron friss, napérlelte paradicsomból az igazi, de ma már a lengyel nagymamák is teljes nyugalommal főzik szezonon kívül konzervből. Ha a friss mellett döntesz, megmutatjuk azt is, hogyan tudod a legkönnyebben meghámozni.

Lengyel paradicsomleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg friss paradicsom vagy hámozottparadicsom-konzerv
  • 3 dl csirkealaplé
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Ha friss paradicsomot használsz, hámozd meg. Ezt úgy teheted meg legkönnyebben, ha az aljukon kereszt alakban kis bemetszést ejtesz, beteszed őket egy tálba, és nyakon öntöd őket forró vízzel. Néhány perc múlva öntsd le róluk a vizet, és pakold át őket egy másik tálba, amelybe előzőleg jéghideg vizet öntöttél. Várd meg, amíg lehűlnek, és könnyedén le fogod tudni húzni a héjukat.

 

Eközben a lila hagymát kockázd fel, és fazékban, olívaolajon párold puhára. Add hozzá a felszeletelt fokhagymát is, fél perc múlva pedig a balzsamecetet, és várd meg, amíg elpárolog. Tedd bele a paradicsomot, a sót, a cukrot, a fűszereket, reszelj rá borsot, és tíz perc alatt főzd össze. A friss paradicsom is nagyon hamar levet ereszt majd. Tíz perc múlva pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben, majd kanalazd vissza a fazékba. Öntsd fel az alaplével, add hozzá az almaecetet, forrald öt perc alatt össze, majd vedd le a tűzről, és keverd el egy evőkanál tejföllel. Tálaláskor ízlés szerint még egy kevés tejfölt lehet hozzáadni.

Ha szereted a paradicsomot, biztos, hogy a lecsóért is odavagy: most szaggass bele nokedlit!

Szaftos, magyaros lecsó nokedlivel: bográcsban is összedobhatod

A lecsó a nyár slágere, amit a szabadban is össze lehet dobni, baráti vagy családi kerti partira remek fogás.

Elolvasom

Kép: Rita Sheludko / Getty Images

Ezt is szeretjük