Házi alaplé csontlevesből: jól jön krémleveskhez, főzelékekhez
Finomabbak lesznek a krémlevesek és a főzelékek, ha sima víz vagy leveskocka helyett házi alaplevet használsz.

- Anya Taylor-Joy szimpla eleganciája szuper inspirációbomba a nőies szettekhez: csodásan fest a Dior kampányában »
- A farmertrend legmenőbb darabjait nőies és laza stílusban is elsütheted: változatosan variálható fazonok »
- A szezon legdivatosabb frizurái újragondolva: ultranőies fazonok rövidtől a hosszúig »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
Az alaplevet bármilyen csontból és néhány szál leveszöldségből elkészítheted: a sertés, a marha és a csirke is remek alap. Önmagában kevésbé erőteljes az íze, mint a vasárnapi húslevesnek, de pont ezért remek alapja bármilyen krémlevesnek, főzeléknek vagy akár rizottónak, mártásnak. Ha elég nagy a mélyhűtőd, érdemes nagy mennyiséget főzni belőle, majd adagonként lefagyasztani.
Alaplé csontlevesből
Hozzávalók
- 50 dkg csont
- 1 evőkanál fekete bors
- 4 babérlevél fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 1 db zellerzöld
- 1 kis fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só
Elkészítés:
A csontokat mosd meg, vágd egyforma darabokra, tedd egy nagyobb lábosba, és öt liter hideg vízben a lehető legkisebb lángon kezdd főzni. Végig ügyelj arra, hogy a víz ne forrjon, csak gyöngyözzön. Amíg a víz melegszik, készítsd elő a zöldségeket: pucold meg, a répákat negyedeld, a zellert és a karalábét vágd vastag karikára vagy cikkekre. A hagymát és a fokhagymagerezdeket hámozd meg, és hagyd egészben. A zöldségeket, a zeller egészben hagyott zöldjét és a fűszereket add a csonthoz.
Gyöngyözve főzd 2,5-3 órát, közben a habot szedd le, és ízesítsd a fűszerekkel. A vége felé tedd hozzá a petrezselymet. Amíg a hús és zöldségek teljesen megpuhulnak, a leves színe pedig szép sárga lesz, szűrd át. Fagyasztóban hónapokig eláll.
A visszamaradt zöldségből finom zöldségfasírtot készíthetsz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept