Házi, zöldséges alaplé: jobb, mint a leveskocka
Mindig jó, ha van a hűtődben zöldséges alaplé, hisz a levesek mellett mártásokba, szaftos húsokhoz is jól jön.

zoldseg-alaple
Ez is érdekelhet

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Konzervzöldség a konyhatitok nyitja? (x)

beauty and style

2 hét alatt lapos lesz a has: ezt az ütős programot kövesd »

Ultrafinom nyári smink 50 felett: halványítja a mimikai ráncokat, mégsem túlzás »

Ez a szezon legnőiesebb rövidnadrágfazonja: karcsúsítja a derekat, és centiket lecsal a csípőből »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A házi, zöldséges alaplé nem tartalmaz ízfokozókat, különféle mesterséges hozzávalókat, így egészségesebb, mint a leveskocka. Válogasd össze a zöldségeket az idénynek megfelelően. Minél többféle kerül a lébe, annál zamatosabb lesz. Ne dobd ki a megfőtt zöldségeket se! Kínálhatod köretként a főtt vagy sült hús mellé, esetleg ízletes pürét is készíthetsz belőlük. 

Zöldséges alaplé

Hozzávalók:

  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 rózsa karfiol
  • 2 db krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 db zellergumó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, az esetleges egészségtelen részeket feltétlenül távolítsd el. Vágd fel nagyjából egyforma darabokra. A répákat szelheted hasábokra, a krumplit és a hagymát vágd ketté. Rakj mindent egy lábosba, és öntsd fel két liter vízzel. Kis lángon főzd puhára a zöldségeket körülbelül egy, másfél óra alatt. Közben fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal, a petrezselymet csak a vége felé tedd hozzá. 
A levet szűrd át kis lyukú szűrőn. Adagold jól zárható dobozokba, és, amit nem használsz fel egy-két nap alatt, rakd a fagyasztóba. Ott sokáig eláll.  

A zöldséges alaplé a paradicsomlevesbe is jól jön. Kóstold meg úgy, ahogy Erdélyben készítik. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük