A klasszikus lekváros gombóc bevált receptje - Finom könnyű lesz a tésztája

A lekváros gombóc a nagyi desszertjeit idézi. Csak nagy adagot érdemes belőle készíteni.

A klasszikus lekváros gombóc bevált receptje - Finom könnyű lesz a tésztája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szereted az epres, a szilvás, a barackos gombócot? Akkor ne hagyd ki a krumplis tésztájú lekvárost sem! A házi változat sokkal finomabb, mint a bolti.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és egy részét lefagyasztani. Fogadd meg a tapasztalt háziasszonyok tanácsát: a lisztet csak akkor rakd a főtt krumplihoz, ha az teljesen kihűlt. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg krumpli
  • 10 dkg lekvár
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dk vaj

Elkészítés ideje: 1 óra 10 perc

A krumplit pucold meg, majd vágd fel kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára 15-20 perc alatt. Ha kész, szűrd le, még melegen törd meg, és hagyd kihűlni. Rakd hozzá a mokkáskanál sót, a tojást, és több részletben a lisztet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Akkor jó, ha könnyen tudsz vele bánni.
Lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastagra, majd vágd fel körülbelül 6X6 centis négyzetekre. Rakj mindegyik közepébe lekvárt, és formázz belőlük gombócot.  

Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, tedd hozzá a zsemlemorzsát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd aranybarnára.
Egy nagyobb edényben rakj fel vizet forrni. Amikor lobog, óvatosan pakold bele a gombócokat. Ha feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, főzd még három-négy percig.  Szűrőkanállal szedd ki, alaposan csepegtesd le, majd forgasd a pirított zsemlemorzsába. A lekváros gombócokat porcukorral meghintve kínáld.

Ezt is szeretjük