A farsang a mulatozás, az evés-ivás időszaka. A disznóságok és a különféle káposztás ételek készítése mellett ez a fánksütés szezonja is. Dédanyáink a szalagosra esküdtek, és szorgosan dagasztottak, szaggattak. Családról családra szálltak a házi praktikák. A nagyi mindenkinek a lelkére kötötte, hogy csak szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal szabad dolgozni, nehogy megfázzon a tészta. Továbbá először lefedve kell sütni, hogy tényleg szalagos legyen.
Akkor se tántorodj el a fánkkészítéstől, ha nem vagy túl rutinos a konyhában. Válassz könnyebben készíthető édességet! A forgácsfánkkal biztosan nem gyűlik meg a bajod. Érdemes továbbá kipróbálni az égetett tésztás sütiket és a villámgyorsan összeállítható gyümölcsös, túrós fánkokat is. Még tart a farsang, lesz időd kísérletezni.

A szalagos fánk igazi klasszikus, ami nélkül már dédanyáink korában sem volt farsang. Bár nem a leggyorsabb, de hihetetlenül finom, puha a tésztája. Fontos, hogy jól dolgozd ki, és bő, forró olajban süsd meg.

A csöröge- vagy forgácsfánkkal sokkal kevesebb munka van. Csak a kezednek kell ráállnia a formázásra. Ropogós, és napokig friss marad. Vigyázz, ha túl sokáig sütöd a fánkokat, kiszáradhatnak!

A képviselőfánk is tökéletes választás a farsangi mulatságra. Égetett tésztából készül, amitől egyáltalán nem kell tartanod. Vaníliás krémmel megtöltve, tejszínhabbal, esetleg gyümölccsel ellenállhatatlan.

A spanyoloknak is van égetett tésztából készülő kedvencük.
A churros olyan népszerű, hogy a kávézók mellett szinte minden utcasarkon árulják. Fahéjas porcukorba forgatják, és többnyire olvasztott csokival kínálják.

A fánkot különféle gyümölcsökkel is feldobhatod. Ezek ráadásul a süti állagát is javítják, még puhábbá teszik.
Almával, fahéjjal mindenképpen próbáld ki! Nem kell dagasztani, keleszteni, csak összegyúrni a hozzávalókat.

A banános fánkkal is hasonlóan könnyű dolgod lesz. Az elkészítése nem tart fél óránál tovább. Barnulásnak indult gyümölcsök felhasználására is tökéletes.

Ha szereted a túrót és a fánkot, miért ne ötvöznéd a kettőt? Ezzel az egyszerű sütivel a kezdők is biztosra mehetnek.
A túrófánk fahéjas porcukorral megszórva az igazi.