A 8 legfinomabb fánk, amit még a farsangi időszakban el kell készítened

Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben és formában. Jobbnál jobb változatokat mutatunk.

A legfinomabb fánkok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A farsang a mulatozás, az evés-ivás időszaka. A disznóságok és a különféle káposztás ételek készítése mellett ez a fánksütés szezonja is. Dédanyáink a szalagosra esküdtek, és szorgosan dagasztottak, szaggattak. Családról családra szálltak a házi praktikák. A nagyi mindenkinek a lelkére kötötte, hogy csak szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal szabad dolgozni, nehogy megfázzon a tészta. Továbbá először lefedve kell sütni, hogy tényleg szalagos legyen.     

Akkor se tántorodj el a fánkkészítéstől, ha nem vagy túl rutinos a konyhában. Válassz könnyebben készíthető édességet! A forgácsfánkkal biztosan nem gyűlik meg a bajod. Érdemes továbbá kipróbálni az égetett tésztás sütiket és a villámgyorsan összeállítható gyümölcsös, túrós fánkokat is. Még tart a farsang, lesz időd kísérletezni. 

A szalagos fánk igazi klasszikus, ami nélkül már dédanyáink korában sem volt farsang. Bár nem a leggyorsabb, de hihetetlenül finom, puha a tésztája. Fontos, hogy jól dolgozd ki, és bő, forró olajban süsd meg.
A csöröge- vagy forgácsfánkkal sokkal kevesebb munka van. Csak a kezednek kell ráállnia a formázásra. Ropogós, és napokig friss marad. Vigyázz, ha túl sokáig sütöd a fánkokat, kiszáradhatnak!
A képviselőfánk is tökéletes választás a farsangi mulatságra. Égetett tésztából készül, amitől egyáltalán nem kell tartanod. Vaníliás krémmel megtöltve, tejszínhabbal, esetleg gyümölccsel ellenállhatatlan.
Hasonlóan készül a franciák büszkesége, az Ekler-fánk is, csak a formája más. Bármilyen krémmel megtöltheted, a tetejére kerülő csoki már csak a ráadás.
A spanyoloknak is van égetett tésztából készülő kedvencük. A churros olyan népszerű, hogy a kávézók mellett szinte minden utcasarkon árulják. Fahéjas porcukorba forgatják, és többnyire olvasztott csokival kínálják.
A fánkot különféle gyümölcsökkel is feldobhatod. Ezek ráadásul a süti állagát is javítják, még puhábbá teszik. Almával, fahéjjal mindenképpen próbáld ki! Nem kell dagasztani, keleszteni, csak összegyúrni a hozzávalókat.
A banános fánkkal is hasonlóan könnyű dolgod lesz. Az elkészítése nem tart fél óránál tovább. Barnulásnak indult gyümölcsök felhasználására is tökéletes.
Ha szereted a túrót és a fánkot, miért ne ötvöznéd a kettőt? Ezzel az egyszerű sütivel a kezdők is biztosra mehetnek. A túrófánk fahéjas porcukorral megszórva az igazi.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük