Ropogós héjú, foszlós házi kenyér: a kovászosnál nincs finomabb
A kovászos kenyérnek nincs párja. Otthon is bátran próbálkozhatsz vele, néhány bevált praktikával jól fog sikerülni.

hazi-kovaszos-kenyer-recept
Ez is érdekelhet

Országos Iskolakert-fejlesztési Program: úton egy környezettudatos generáció felé (x)

Bónusz napok a dm-ben: szuper ajánlattal vár kedvenc drogériád (x)

beauty and style

Nem olyanok, mint a megszokott instaszelfik: gyönyörű képeket készített magáról a fotósnő »

Nincs nőiesebb viselet a pliszírozott szoknyánál: így viseld a szezon alapdarabjaival »

Az arcroller vagy a gua sha hatékonyabb? – Ez alapján válassz az arcmasszírozók közül »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Reneszánszát éli a kenyérsütés, az új kenyér ünnepe pedig jó apropó arra, hogy házi cipóval örvendeztesd meg a családot. Kovászt könnyen beszerezhetsz barátoktól, ismerősöktől, vagy akár saját magad is előállíthatod. A kovászos kenyér nem terheli meg a gyomrot, nem puffaszt, sőt segíti az emésztést. Kevés kovászt mindig hagyj a következő sütéshez, és megetetve, azaz kevés lisztet és vizet hozzátéve tedd vissza a hűtőbe.

Kovászos házi kenyér

Hozzávalók:

  • 45 dkg kenyérliszt
  • 15 dkg kovász
  • 2.5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az átszitált lisztet és a vizet dolgozd sima tésztává, majd letakarva hagyd állni 30-40 percig. Ettől az autolizálástól lesz rugalmas a kenyér belseje. Pihentetést követően add hozzá a kovászt, és dolgozd át alaposan a tésztát. Szórd hozzá a sót, majd dagaszd hólyagosra. A közepesen lágy tésztát rakd át olajjal kikent tálba, és pihentesd legalább 40 percig. Ezt követően hajtogasd át, a sziromhajtogatás egyszerű. A tészta egyik szélét fogd meg, kezdd el befelé húzni, majd hajtsd át a vele szemben lévő oldalra. Forgasd a tálat, négy-öt ilyen hajtással érsz körbe a tésztán. Ezt a műveletet még legalább kétszer ismételd meg 40-40 perc különbséggel. A harmadik hajtogatás után pihentesd bő egy órát, míg a másfél-kétszeresére nő. 
 

Teszteld, hogy megkelt-e a tészta. Nyomd bele az egyik ujjadat, ha hozzáragad, keleszd még egy kicsit. Tedd át a tésztát enyhén lisztezett felületre, és formázd cipóvá. A tetejét tetszés szerint bevagdoshatod néhány helyen egy éles késsel. Rakd át vajjal kikent, liszttel megszórt edénybe, és előmelegített sütőben, lefedve 240 fokon süsd 30 percig, majd 200 fokon még 20 percig. A vége felé vedd le róla a fedőt, hogy szép piros legyen. A ropogós kenyeret tedd át rácsra, és hűtsd ki. 
Ha nincs túl sok időd, mégis házi kenyeret ennél, az olívás-sajtos változatot próbáld ki! 

Ezt is szeretjük