Így készül a tökéletes kovász: sokféle tésztához jól jön
A kovász nem más, mint liszt és víz keveréke. Szakértelem nem, inkább csak türelem kell az elkészítéséhez.

kovasz
Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

Sokan nem tudják, de a száj is leéghet: szuper fényvédős ajakápolókat ajánlunk »

A kendő nyáron is jól jön: gyönyörű frizurát készíthetsz vele 2 perc alatt »

Házi hűsítő krém napégésre: természetes és egyből leviszi a gyulladást »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nem mindenki tudja, hogy az igazi kovász nem tartalmaz élesztőt. A kenyéren kívül a kuglóf, a kalács, az aranygaluska is sokkal finomabb, lazább szerkezetű lesz a kovásztól. Nincs vele macera, csupán naponta egy percet kell vele foglalkozni. Pontosabban etetni, azaz lisztet és vizet hozzáadni. A fehér liszt mellett rozs- vagy akár tönkölylisztből is készíthetsz kovászt. 

Kovász készítése

Hozzávalók:

Kezdő mennyiség

  • 3 evőkanál víz
  • 3 dkg liszt
Recept idők

Elkészítés:

Végy elő egy nagy befőttesüveget, alaposan mosd el, és várd meg, míg megszárad. Rakd bele a lisztet, és kanalazd rá a vizet. Keverd össze egy kicsit, majd lazán zárd le. Tedd olyan helyre, ahol állandó a hőmérséklet. Pihentesd 24 óráig. Lehetőleg naponta ugyanabban az időpontban rakj hozzá ugyanannyi mennyiségű lisztet és vizet. Az élesztőgombák és tejsavbaktériumok szépen dolgozni kezdenek. A kovász akkor jó, ha a duplájára emelkedik. Ehhez körülbelül öt-hat napra van szükség. Fontos, hogy nagy melegben kétszer kell etetni. Amit nem használsz fel, tedd műanyag dobozba, zárd le, és mehet a hűtőbe. Ez lesz az úgynevezett anyakovász. Hetente mindenképp frissítsd liszttel és vízzel. A kovász a hidegben is dolgozik, igaz lassabban. Felhasználás előtt egy-két nappal vedd ki a hűtőből, és etesd napi kétszer, hogy újra aktív legyen.
Sőt, aki komolyan veszi, annak ott a Kovász-hotel.
Ha már készen van a kovászod, készíts belőle kenyeret. Próbáld ki a rozsos változatot!

Ezt is szeretjük