A 4 legfinomabb sült Jamie Olivertől

Ha nem szereted a bonyolult recepteket, akkor Jamie sültjeit imádod majd. Egy kis fűszerezés, és mehet is a sütőbe.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jamie Oliver mindig is gyors, egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor fantasztikus receptjeiről volt híres.

15 csodás fűszernövény

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha te sem akarsz nagy faksznit csinálni a főzésből, jobban mondva sütésből, akkor ismerd meg Jamie kedvenc sült receptjeit.

Porchetta, a híres olasz sertéssült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-3 kg-os bőrös sertéskaraj csonttal és dagadóval együtt
  • 2 evőkanál köménymag
  • 1 szem apró, elmorzsolt, szárított chili
  • 1 evőkanál tört kősó
  • 4 összetépkedett babérlevél
  • 1 félbevágott citrom héja lereszelve
  • olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors
  • 2 durvára darabolt sárgarépa
  • 2 durvára darabolt zellerszár
  • 1 durvára darabolt vöröshagyma
  • 1 fej gerezdjeire szedett, hámozatlan fokhagyma
  • 12 friss rozmaringág lecsipkedett levelei
  • 2 pohárnyi fehérbor
  • fél liter zöldségleves

Fűtsd fel a sütőt a legmagasabb hőfokra. Fektesd vágódeszkára a kicsontozott és beirdalt sertéskarajt, bőrös oldalával felfelé. Végy egy mozsarat, egy kávédarálót, esetleg húsklopfolót, és zúzd finom porrá a köménymagot a chilivel és a sóval együtt, aztán tedd hozzá a szétmorzsolt babérleveleket, és törd át azt is. Keverd hozzá a reszelt citromhéjat. Dörgöld be vele alaposan a sertéshúst úgy, hogy mindenütt egyenletesen befedje.

Tekerd fel a karajt, és szorosan kösd hozzá spárgával. Akkora tepsit válassz, melyben kényelmesen elfér a hús, tedd az aljára a csontokat, és fektesd rájuk a karajt.

Spriccelj a bőrére egy kis olívaolajat, szórd meg jó alaposan sóval, és dörzsöld be a bemetszésekbe is. Tedd előmelegített sütőbe, zárd rá az ajtaját, és azonnal mérsékeld a hőt 180°C-ra.

Ezzel az eljárással a bőr hamar és jól megpirul, felhólyagosodik, a csökkentett hő hatására pedig a hús alaposan és egyenletesen puhul meg, és a nedvek is benne maradnak. Két és fél óráig tart, míg átsül.

Amikor a hús már egy órája sül, tedd hozzá a tepsibe a durvára darabolt zellerszárat, a répát, a hagymát, a gerezdjeire szedett fokhagymát, a rozmaringágakat és a bort. Rázogasd meg a tepsit, hogy a zöldségek egy kis zsírhoz jussanak. Amikor a hús megsült, vedd ki a sütőből, és húsz percig pihentesd. A tepsiben ott maradnak a finom sült zöldségek, ezekből készítheted el a mártást. Öntsd le a felesleges zsírt, és kanalazz a zöldségekre egy kis alaplét, azután jól kavard át, közben kapard fel a tepsi aljára tapadt finom, barna pörzsanyagokat is. Nem biztos, hogy az alaplé teljes előírt mennyiségére szükséged lesz.

Sült hal sókéregben

A sókéreg elkészítéséhez mindenekelőtt keverj vizet a sóhoz, és mindig tengeri sót használj, valamint teljesen be kell vonnod vele a halat. Tengeri keszeg, márna vagy szardínia esetében elég, ha a sóréteg egy centi vastag, ha azonban például egy három kiló körüli halat akarsz megsütni, akár három centi vastag sóborításra is szükség lehet. Egy tojást is keverhetsz a sóhoz, így még keményebb kéreg képződik. Édesköménymagot, citrom- és narancshéjat is keverj bele, hogy átható, finom illat ivódjon be a hal húsába. Lehet, hogy úgy érzed, túl nagy a hókuszpókusz, de hidd el, tényleg nagyon egyszerű az egész.

Hozzávalók:

  • 2 kg megtisztított, kibelezett hal
  • néhány szál friss zöldfűszer - bazsalikom, petrezselyem, édeskömény
  • 2 citrom, az egyik felszeletelve, a másik héja lereszelve
  • 3 kg durva tengeri só - minden kg halhoz 1,5 kg só kell
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 marék édesköménymag
  • olívaolaj

Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, gázsütőnél 7-es fokozaton. Miután kibelezted a halat, a belsejét töltsd meg finom, illatos zöldfűszerek keverékével, valamint citromszeletekkel. Keverd össze a sót a citrom és a narancs lereszelt héjával, a tojással és az édesköménymaggal. Fröcskölj rá egy kevés vizet, és gyúrd össze, hogy olyan legyen, mint a nedves homok. Teríts egy centi vastag sóréteget a tepsi aljára, és alakíts ki benne egy-egy kis mélyedést minden hal számára. Dörzsöld be a halak bőrét olajjal, és helyezd őket a sóágyra. Szórd rájuk a maradék sót, és szépen simítsd el. A fejek és a farkak beborításával nem kell bajlódnod.

Az előmelegített sütőben 20-40 percig süsd. Nehéz megszabni a sütéshez szükséges időt, ezért a legjobb módszer, ha egy villával beleszúrsz a hal legvastagabb részébe, 10 másodpercig vársz, majd gyorsan kihúzod a villát, és az ajkadhoz érinted. Ha melegnek érzed, a hal elkészült.

Sült kacsa

Hozzávalók:

  • 1 fahéjrúd
  • 2 kg-os kacsa
  • olívaolaj
  • 5-6 gerezd fokhagyma egészben, hámozatlanul
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors
  • 2 narancs
  • 1 szál friss zsálya

Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra, ez gázsütőnél 5-ös fokozat. Dörzsöld be a kacsát olajjal, szórd be sóval és borssal, töltsd meg zsályával, fahéjrúddal, néhány fokhagymagerezddel és egy félbevágott naranccsal. Tedd tepsibe, és süsd az előmelegített sütőben két órán keresztül. Félidőben dobj mellé még néhány fokhagymagerezdet, félbevágott narancsot, zöldfűszerágat, ha maradt ilyen, azután locsold meg a húst a szaftjával, és told vissza a sütőbe.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Egyszerű sült csirke

Hozzávalók:

  • 6 babérlevél
  • 2 kg-os tanyasi csirke
  • 4-5 gerezd fokhagyma egészben, hámozatlanul
  • 1 félbevágott citrom
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors
  • olívaolaj

Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra, ez gázsütőnél 5-ös fokozat. Dörzsöld be a csirkét olajjal, szórd meg sóval-borssal, azután töltsd meg babérlevéllel, fokhagymával és a fél citrommal. Tedd tepsibe, és süsd az előmelegített sütőben másfél órán keresztül. Félidőben dobd mellé a maradék fokhagymagerezdeket, a citrom másik felét és a zöldfűszereket, ha maradt belőlük, azután locsold meg a saját szaftjával, és told vissza a sütőbe.

A recepteket a Park Kiadó engedélyével közöltük.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Ezt is szeretjük