5 ropogós, illatos házi kenyér
Ha még nem próbáltad, itt az ideje, hogy belevágj a kenyérsütésbe, hiszen semmi mással össze nem hasonlítható a te kenyered.
Biztosan te is imádod a frissen sült kenyér illatát. Ehhez nem kell hajnalok hajnalán leszaladnod a boltba, hiszen akár a saját konyhádat is betöltheti a semmivel össze nem hasonlítható melegség.
Kenyeret sütni egyáltalán nem nehéz, bár egy kis gyakorlás nem árt. Akár kenyérsütő géppel készíted, akár magad dagasztod, az igazi házi kenyérnek nincs párja.
Graham-kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
- 40 dkg Graham-liszt
- 10 dkg finomliszt
- kávéskanálnyi őrölt köménymag
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 dkg élesztő
- 4 dl víz
A liszteket melegítsd meg és keverd össze, majd add hozzá az őrölt köményt. Az élesztőt futtasd fel kevés langyos vízben.
Az élesztőt, a lisztet, a sót, a maradék vizet óvatosan dolgozd össze, majd lassanként add hozzá az olajat is. Langyos helyen hagyd megkelni. Kiolajozott formában süsd meg, először nagy lángon, aztán alacsonyabban. A sütőt elő kell melegíteni.
Zöldfűszeres kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
- 30 dkg rozsliszt
- 15 dkg búzaliszt
- 3 dkg élesztő
- 3 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- friss kakukkfű
- friss petrezselyem
- friss bazsalikom
- kevés őrölt bors
Az élesztőt keverd össze a langyos tejjel. A liszteket keverd össze, és vájj mélyedést a keverék közepébe. Ide öntsd az élesztőt, és szórj a tetejére egy kevés lisztet. Hagyd meleg helyen letakarva negyed órát. Tedd hozzá a maradék tejet és a sót, majd az egészből gyúrj sima tésztát. Megint pihentesd negyed órát.
A fűszereket aprítsd fel, majd a 15 perc letelte után dolgozd a tésztába.
Tedd a tésztát kivajazott tepsibe, és hagyd kelni további 20 percig. Előmelegített sütőben, magas lángon 10 percig süsd, majd a lángot levéve, közepesen még 1 órán át.
Olívás kenyér
Hozzávalók 75 dkg-hoz:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg élesztő
- 2 és fél dl tej
- 1 teáskanál só
- 10 dkg magozott olajbogyó
- 1 evőkanál fenyőmag
A liszteket szitáld egy tálba, és keverd össze a sóval. Az élesztőt keverd el a langyos tejjel. Az olívabogyót aprítsd fel, és a fenyőmagot is vághatod kisebbre. Gyúrd össze a hozzávalókat. Meleg helyen hagyd kelni másfél órát. A tésztából formázz hosszúkás kenyeret, és tedd egy kivajazott tepsibe. A tetejét vagdosd be, és szórd meg egy kis liszttel. Hagyd így is kelni fél órát. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, és süsd a kenyeret fél óráig. Vedd lejjebb a hőt 180 fokra, és süsd további fél órát.
Tökmagos kenyér
Hozzávalók 1 kg-hoz:
- 45 dkg búzaliszt
- 10 dkg rozsliszt
- 10 dkg tökmag
- 2 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 dl víz
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál só
Először készítsd el a kovászt. Élesztőt, cukrot és kevés langyos vizet keverj simára, utána adj hozzá nagyon kevés lisztet, és ezt is keverd krémesre. Takard le, amíg fel nem fut. A liszteket melegítsd meg, és keverd össze egy tálban.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a kovásszal, a liszttel, a sóval és a langyos vízzel. Alaposan gyúrd össze. Ha a tészta már nem ragad a kezedhez, akkor jó. Ekkor add hozzá a tökmagot, amit előtte kicsit apríthatsz, majd laza mozdulatokkal dolgozd a tésztába.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni. Ezután a tésztából formázz kenyeret, és tedd olajozott tepsire. A tetejét vágd be. Hagyd még kelni egy kicsit. Melegítsd elő a sütőt, majd süsd a kenyeret előbb magas lángon negyed órát, majd közepes lángon fél órát. Hagyd a meleg sütőben még egy kicsit, miután lekapcsoltad.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Szalonnás kenyér
Hozzávalók egy 75 dkg-os kenyérhez:
- fél zacskó szárított élesztő
- 5 dkg angolszalonna
- 1 teáskanál só
- 35 dkg liszt
A bacont kockázd fel, pirítsd át, majd hagyd kihűlni. A lisztet keverd össze a szárított élesztővel. Sót és két és fél deci langyos vizet keverj össze. Az egészet dolgozd össze alaposan, majd hagyd kétszeresére kelni.
Lisztes felületen kézzel gyúrd át. Tedd kivajazott sütőlapra, majd meleg helyen keleszd. A tetejét 1 cm mélyen vágd be. Kend meg vízzel, és szórd meg egy kevés liszttel. Előmelegített, 220 °C-os sütőben 40-50 percig süsd.
OLVASD EL EZT IS!
- olasz
- pizza
Isteni olaszos pizzák Jamie Olivertől
- olasz
- pizza
Az olasz pizzatészta receptje
- olasz
- pizza