4 friss, foszlós házi kenyér
Egy forró, ropogós, frissen és házilag készített kenyérnek, amit te magad gyúrtál össze, nagyon nehéz ellenállni. Lepd meg vele a családot, és máris szebben indul a nap!

Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szárított paradicsomos kenyér

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3 dl langyos víz
  • 1 tasak - 7 g - szárított élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 40 g szárított paradicsom

A lisztet öntsd tiszta munkafelületre, készíts fészket a közepén. Óvatosan öntsd a mélyedésbe a vizet, szórd bele az élesztőt, a sót és a cukrot. Villával a fészek oldaláról körkörösen kezdd el a lisztet összedolgozni az élesztős vízzel, vigyázva, nehogy a lisztgyűrű átszakadjon, és a víz kifolyjon.

Amikor már nagyjából összeálló, ragacsos a massza, válts a lisztezett kezedre, és jól dolgozd össze. Addig gyúrd a tésztát, míg selymes és rugalmas végeredményt kapsz.

A tésztabucit tedd tálba, hintsd meg liszttel a tetejét, fedd le, és meleg helyen keleszd a duplájára. Ezután helyezd a tésztát a munkafelületre, öklöddel nyomkodd ki belőle a levegőt, gyorsan gyúrd át, és egyben dolgozd bele a vékony szeletekre vágott szárított paradicsomot. Tedd vissza a tálba, majd jön a második kelesztés: lefedve, 30-60 perc alatt növeszd a duplájára. Melegítsd elő a sütőt 180 ºC-ra, légkeveréses üzemmódban. A tésztát helyezd lisztezett tepsire, formáld a kívánt alakúra, és mehet a sütőbe. Onnan tudod, hogy belül is alaposan megsült a kenyér, hogy, ha megfordítod a cipót, és megütögeted az alját, kongó hangot hallasz.

Joghurtos müzlikenyér

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 dkg zabliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl joghurt
  • 10 dkg müzli
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál olaj
  • csipetnyi só
  • 3 evőkanál tej - a tetejére

A langyos joghurtba keverj bele egy evőkanálnyi barnacukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. A müzli kivételével a többi hozzávalót is add hozzá, gyúrd össze, és dagaszd 10 percig. Szórd bele a müzlit, majd ismételten dagaszd 10 percig. Keleszd letakarva két órán át. Kissé gyúrd át, és tedd sütőpapírral bélelt kenyérformába. A tetejét kend meg tejjel, és keleszd további 30 percet. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 45 perc alatt süsd készre.

Zöld olívás kenyér

Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 marék zöld olívabogyó

Egy deci vízben oldd fel az élesztőt, tedd félre, amíg fel nem fut. A lisztet szitáld egy kupacba a sóval, majd formázz egy mélyedést a közepébe. Öntsd bele az élesztőt, majd egy villával apránként keverd hozzá a lisztet. Ha elfogyott az összes folyadék, és nem tudod tovább villával keverni, kézzel gyúrd bele az összes lisztet. Hajtsd be a tészta széleit, és körbeforgatva gyúrd 10 percig. Formázz belőle kis cipót, és keleszd minimum 3 órán át szobahőmérsékleten. A tésztát újra gyúrd át, majd oszd 3 részre, és gyúrd bele az olívabogyókat. Formázd hosszúkás kis kenyerekké a tésztát, majd keleszd tovább. A kenyereket kend meg vízzel, szitálj rá lisztet, és vágd be a tetejüket. Süsd 20-25 percig előmelegített sütőben, majd hagyd a rácson kihűlni.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Kenyérkorongok

Hozzávalók:

  • 250 g kenyérliszt
  • 1 teáskanál élesztő
  • fél teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 ml víz

A tetejére

  • rozmaringlevelek
  • durva szemű só
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Keverd el a lisztben az élesztőt és a sót. A közepén készíts mélyedést, öntsd bele az olívaolajat és több adagban a vizet is. Lisztezett munkafelületen 5-10 perc alatt gyúrd selymes, puha tapintású tésztává a hozzávalókat. A tésztabucit oszd nyolc egyenlő részre. Mindegyik gombócból nyújts 16-18 cm-es átmérőjű korongot, majd egymás mellé helyezve, sütőpapíron pihentesd 5 percig. Sütőpapírral bélelt tepsire téve - amennyi ráfér - hintsd meg rozmaringgal, sóval és borssal, végül permetezd olívaolajjal. Told 220 fokra előmelegített sütőbe, és 8-10 perc alatt süsd meg. Melegen a legfinomabb. Tálaláskor extra olívaolajjal spriccelheted.

Ezt is szeretjük