Így készül a világ legfinomabb házi ketchupja
Elég egyszer főznöd finoman fűszerezett házi ketchupot ahhoz, hogy soha többé ne vegyél boltit.

Így készül a világ legfinomabb házi ketchupja
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha tele van a kerted paradicsommal, vagy jó áron jutsz hozzá a piacon, tégy el most ketchupot télire! Biztos lehetsz abban, hogy egy nagy adag vitaminbomba kerül a kamrád polcaira. Ez a házi ketchup tartósítószert sem tartalmaz.

Házi ketchup

Hozzávalók 35 decihez

  • 2 kg paradicsom
  • 25 dkg zeller
  • 15 dkg cukor
  • 4 vöröshagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 pritamin paprika
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél dl almaecet
  • fél teáskanál őrölt bors
  • fél teáskanál szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, a paprikát és a zellert vágd nagyon apróra. A legjobb, ha robotgépbe teszed, így villámgyorsan végzel az aprítással. Egy nagyobb serpenyőben hevíts olajat, dobd rá a hagymát. Ha üveges, mehet hozzá a paprika és a zeller. Kis lángon öt percig párold, majd nyomd hozzá a fokhagymát, és hagyd további öt percig puhulni. Keverd hozzá a megtisztított, kisebb darabokra vágott paradicsomot, a fűszereket, öntsd hozzá az ecetet, és főzd körülbelül egy órán át kis lángon. A főzési idő a paradicsom levességétől függően változhat. Közben kóstold meg, nem kell-e még hozzá cukor vagy ecet. Addig főzd, amíg a paradicsom pépessé válik.

Ha kicsit kihűlt, a szószt tedd turmixgépbe, vagy botmixerrel pépesítsd. Hogy sűrűbb, selymesebb legyen, rakd még vissza a tűzhelyre, és hagyd rottyanni néhányat. Ha kész, merőkanállal szedd a ketchupot sterilizált üvegekbe. Zárd le légmentesen, állítsd fejre öt percre. Tedd száraz dunsztba, tehát jól takard be pléddel, és várd meg, amíg kihűl. Felbontásig száraz, hűvös helyen tárold.

Ezt is szeretjük