A tökéletes házi gyros receptje: fokhagymás szósszal, pitában
Magad is összeállíthatod a házi gyros-fűszerkeveréket, sőt akár még a pitát is elkészítheted hozzá!
A gyros a legtöbb családban klasszikus megúszós vacsora: csak felkockázzuk a húst, beleforgatjuk a kész fűszerkeverékbe, kisütés után pedig boltban vásárolt pitába töltjük. Azonban ha van egy kis időd, érdemes a fűszerkeveréket és a pitát is magadnak összeállítani, ugyanis így sokkal finomabb, ráadásul adalékanyag-mentes lesz a végeredmény.
Házi gyros pitában receptje
Hozzávalók
A pitához
- 25 dkg liszt
- 3 g porélesztő
- 2 dl natúr joghurt
- 1 dk só
- 1 dl víz
A húshoz
- 80 dkg filézett csirkemell
- 2 dl olívaolaj
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál cayenne-bors
A salátához
- 8 levél jégsaláta
- 2 paradicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 lila hagyma
Az öntethez
- 3 dl natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés:
A pita hozzávalóit gyúrd össze, formálj belőle négy gombócot, és letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára. Ha megkelt, mindegyik gombócot nyújtsd ki egy centi vastagságúra, és 180 fokra előmelegített sütőben, egyszer megfordítva süsd őket barnára.
Közben készítsd elő a húst. A csirkemellet kockázd fel. Az olajat keverd össze a sóval és a fűszerekkel, forgasd meg benne a húskockákat, és ebben a pácban hagyd őket érni egy órát. Ha a pihentetési idő letelt, egy forró, zsiradék nélküli serpenyőben süsd át a csirkét. Amikor már puha, szűrőlapáttal szedd ki, és tartsd melegen. Közben a zöldségeket darabold fel. Az ízléseden múlik, mit választasz: nagyon jól megy a gyroshoz a lila hagyma, a kígyóuborka, a paradicsom és a jégsaláta. Az öntethez a joghurtot keverd el a sóval és az átnyomott fokhagymagerezdekkel.
Tálaláskor a piták tetejét vágd le, középen mindegyikbe vájj mélyedést, ebbe töltsd a fűszeres csirkét és a zöldségeket, majd mindegyiket öntsd nyakon a fokhagymás szósszal.
Lángost is főleg a nyári melegben, a strandon szokás enni, pedig otthon is bátran elkészítheted - így még finomabb is lesz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció