Roppanós csemegeuborka házilag: hidegen készül, nincs vele sok munka
Az uborkát többféle módon elteheted, ám talán ez a legegyszerűbb változat.

csemege-uborka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Most érdemes télire bespájzolni uborkából! Ha hidegen teszed el, nem fogsz megszakadni a munkától, mégis ropogós, élénk színű marad, és nem lesz sem túl édes, sem túl sós. Nagyon fontos, hogy csak egészséges uborkákat válogass össze. Jól jön tésztákhoz, sültekhez és pörkölthöz. A borkéntől nem kell tartanod, hisz baktériumölő, és segít megőrizni az uborka színét.

Házi csemegeuborka-recept

Hozzávalók:

  • 2.5 kg uborka
  • 2.5 l víz
  • 2 dl 20%-os ecet
  • 3 evőkanál
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 db üvegenként babérlevél
  • 10 szem üvegenként bors
  • 10 szem üvegenként mustármag
  • 1 kávéskanál borkén
Recept idők

Elkészítés:

Az üvegeket sterilizáld, azaz csírátlanítsd. A legegyszerűbb, ha leöblíted, és nedvesen a mikróba teszed egy percre. Az uborkát több vízben alaposan mosd meg, a mosogatószivacs dörzsi részét is bevetheted a tisztításhoz. Fontos, hogy ne maradjon rajta szennyeződés. A vízben keverd el a sót, a cukrot, a borkénport, és önts hozzá az ecetet. 


Az üvegek aljára rakj babérlevelet, mustármagot, borsot, és pakold bele szorosan az uborkákat. Öntsd fel a lével. Fontos, hogy minden uborkát jól ellepjen. Rázd össze, majd fedd le celofánnál, és csavard rá a kupakot jó szorosan. Tedd a kamrába, és pihentesd egy-két hétig. 
Már a kovászos uborka elkészítéséhez is hozzáfoghatsz. Sok fokhagymával és kaporral az igazi. 

Ezt is szeretjük