Békebeli házi barackbefőtt télire: ezzel a trükkel roppanós marad a gyümölcs
Az őszibarack az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, amiből zamatos kompótot készíthetsz főzés nélkül is.

Télen, gyümölcsszegény hónapokban a barackbefőtt önmagában, desszertként is kifejezetten jólesik, de sütikbe is felhasználhatod. A hibátlan, nem túl érett, közepes méretű gyümölcsök tökéletesek a kompótba. Ehhez a változathoz nem kell szirupot készítened, viszont a kompótokat rakd vizes dunsztba, azaz gőzöld.
Házi barackbefőtt télire
Hozzávalók
- 6 kg őszibarack
- 3 evőkanál üvegenként cukor
- 1 db citrom
- víz
Elkészítés:
Az üvegeket sterilizáld. Úgy a legegyszerűbb, ha mindegyikbe kevés vizet öntesz, és a mikróban a legmagasabb hőfokon járatod egy-két percig. A befőtthöz csak egészséges barackokat válogass össze, majd alaposan mosd meg. Vedd ketté a gyümölcsöt, a magot távolítsd el. Áztasd a barackokat citromos hideg vízbe 10-15 percre. Így a kamrában is megőrzik élénk színüket.
A gyümölcsöket rendezd szorosan a tiszta üvegekbe. Szórj a barackokra üvegenként három evőkanál cukrot, és öntsd fel annyi hideg vízzel, amennyi jól ellepi a gyümölcsöt. Zárd le légmentesen, és rakd az üvegeket vízzel félig, háromnegyedig töltött tepsibe. Tedd a sütőbe, és gyöngyözéstől számítva 30 percig gőzöld. Várd meg, míg a kompótok a sütőben, a vízben kihűlnek, majd rakd száraz, hűvösebb helyre.
A barack a morzsasütit is feldobja, a teteje jó ropogós lesz. A fagyi jól megy hozzá.