Házi ajvár eredeti szerb recept szerint: a legfinomabb kence grillezett húsokhoz
A grillen sült zöldségek füstös íze teszi még különlegesebbé a híres balkáni ajvárt.

hazi-ajvar-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egyszer megkóstolod a szerb paprikakrémet, biztos, hogy nélkülözhetetlenné válik a konyhádból. Nyáron remek kísérője a grillezett húsoknak, de tökéletes pirítósra kenve is. Friss alapanyagokból a legfinomabb. Ha teheted, grillen süsd meg a zöldségeket, a füstös íz sokat dob a szószon. Ha bírod a csípőset, érdemes chilit is keverni az ajvárba. A friss kence a hűtőben két hétig eláll. 

Házi ajvár receptje

Hozzávalók:

  • 6 db közepes kápia paprika
  • 1 db közepes padlizsán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • bors
  • chili (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A grillt melegítsd fel, kend meg olajjal, és rakd rá a paprikát. Forgatva süsd 10-15 percig, amíg elkezd feketedni. Takard le, és hagyd hűlni, majd húzd le a héját. A padlizsánt is süsd meg a grillen körülbelül 30 perc alatt. Ha ráncos és puha, távolítsd el a grillről, és pihentesd 10 percig. Vágd ketté, és kanalazd ki a belsejét. 
 

Helyezd a sült paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát egy konyhai robotgépbe vagy aprítógépbe. Pépesítsd, közben pedig öntsd hozzá az olajat, a borecetet. Tedd át a zöldségkeveréket egy lábosba. Ízlés szerint sózd, borsozd, tehetsz bele chilit, majd közepes hőfokon, időnként megkeverve párold 30 percig. Vedd le a tűzről, hagyd szobahőmérsékletre hűlni, majd kanalazd át légmentesen lezárt edénybe, és tárold a hűtőszekrényben. 
A grillezett sertéskarajhoz is kínálhatsz ajvárt. Minél tovább pácolod, annál ízletesebb, omlósabb lesz. 

Ezt is szeretjük