Házi ajvár eredeti szerb recept szerint: a legfinomabb kence grillezett húsokhoz
A grillen sült zöldségek füstös íze teszi még különlegesebbé a híres balkáni ajvárt.
![Házi ajvár receptje](https://kep.index.hu/1/0/3895/38950/389508/38950881_9096305276d2a67051e88361e013a782_wm.jpg)
Ha egyszer megkóstolod a szerb paprikakrémet, biztos, hogy nélkülözhetetlenné válik a konyhádból. Nyáron remek kísérője a grillezett húsoknak, de tökéletes pirítósra kenve is. Friss alapanyagokból a legfinomabb. Ha teheted, grillen süsd meg a zöldségeket, a füstös íz sokat dob a szószon. Ha bírod a csípőset, érdemes chilit is keverni az ajvárba. A friss kence a hűtőben két hétig eláll.
Házi ajvár receptje
Hozzávalók
- 6 db közepes kápia paprika
- 1 db közepes padlizsán
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- só
- bors
- chili (elhagyható)
Elkészítés:
A grillt melegítsd fel, kend meg olajjal, és rakd rá a paprikát. Forgatva süsd 10-15 percig, amíg elkezd feketedni. Takard le, és hagyd hűlni, majd húzd le a héját. A padlizsánt is süsd meg a grillen körülbelül 30 perc alatt. Ha ráncos és puha, távolítsd el a grillről, és pihentesd 10 percig. Vágd ketté, és kanalazd ki a belsejét.
Helyezd a sült paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát egy konyhai robotgépbe vagy aprítógépbe. Pépesítsd, közben pedig öntsd hozzá az olajat, a borecetet. Tedd át a zöldségkeveréket egy lábosba. Ízlés szerint sózd, borsozd, tehetsz bele chilit, majd közepes hőfokon, időnként megkeverve párold 30 percig. Vedd le a tűzről, hagyd szobahőmérsékletre hűlni, majd kanalazd át légmentesen lezárt edénybe, és tárold a hűtőszekrényben.
A grillezett sertéskarajhoz is kínálhatsz ajvárt. Minél tovább pácolod, annál ízletesebb, omlósabb lesz.
Még több recept