Így készítik a hálaadás napi pulykát Amerikában: ropogós és fényes a bőre

November utolsó csütörtökén az amerikai családok hagyományosan összegyűlnek, hogy elfogyasszák a hálaadás napi pulykát. Bár itthon ezt az ünnepet nem tartjuk, az alábbi receptnek karácsonykor is jó hasznát veheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hálaadás ünnepének Amerikában évszázadokra visszanyúló tradíciója van. Az ünnep onnan származik, hogy a lakosok a betakarítások után hálát adtak Istennek, amiért jó terménnyel áldotta meg őket. A hagyomány a mai napig él: minden november negyedik csütörtökén köszönetet mondanak egy bőséges lakoma keretein belül nem csak a terményért, de minden másért is, amiért az elmúlt évben hálásak lehetnek. 

A rendszeres megemlékezést Franklin D. Roosevelt vezette be, és ma már a hálaadás az amerikaiak számára a karácsony mellett az év legkedveltebb ünnepének számít. A nevezetes hálaadási csütörtök munkaszüneti nap, amely után üzleti akciók és kedvezmények várják az amerikaiakat, illetve ekkor veszi kezdetét a karácsonyra való felkészülés is.

A hálaadás napi menü

A hálaadás alkalmával a család minden tagja, még a távolabb élők is hazautaznak, hogy egybegyűljenek, és együtt elfogyasszák a már jól bevált tradicionális finomságokat. Legnépszerűbb mind közül a pulyka, amely mára már megkerülhetetlen eleme a hálaadásnak: egyesek pulykanapként is hivatkoznak erre az ünnepre. 

A közkedvelt fogás aranybarnára sült, szaftos húsú pulykából áll, amelyhez híres áfonyaszósz és töltelék is párosul, mindezt pedig krumplipüré és zöldbab kíséretében tálalják. Desszertként leginkább sütőtökpite kerül az ünnepi asztalra.

A pulyka csak a 19. század fordulóján vált divatos hálaadás napi fogássá. Népszerűségét több okra is vissza lehet vezetni. Először is ebben az időszakban temérdek pulyka állt az amerikaiak rendelkezésére, a kontinens nagy részén bárhol megtalálhatóak voltak, másodszor a pulykák egycsaládi gazdálkodásban is mindig fellelhetőek, így bármikor könnyedén levághatták őket. A pulykákból a húsukon túl egyéb haszna a gazdáknak amúgy sem származott, hiszen nem termeltek sem tejet, sem tojást. Harmadszor pedig a pulykák óriási mérete tökéletesen megfelelt akár egy nagy családnak is. Bár Magyarországon a hálaadás nem annyira jelentős ünnep, mint az utána következő karácsonyi időszak, egy izgalmas pulykás ételnek éppen annyira helye van a hazai ünnepi asztalokon, mint a tengerentúli hálaadás napi összejöveteleken.

A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk  menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük. A séflegenda most megosztja velünk a tökéletes  pulyka titkát.

Wolfgang Puck tökéletes sült pulykájának receptje

Hozzávalók 10-12 főre

  • 1 darab pulyka (6-7 kg)
  • Frissen őrölt fekete bors
  • 1 csésze extra szűz olívaolaj
  • 4 szál rozmaring

Elkészítés

1. Mielőtt elkezdenénk a pulykát előkészíteni, a sütőt 160°C-ra elő kell melegíteni.

2. El kell távolítani a pulyka nyakát és a belsőségeket, amelyeket érdemes  félretenni, mert később alaplé vagy mártás készítésénél felhasználhatóak.

3. Következő lépésként hideg vízzel le kell öblíteni a pulykát. Érdemes kívül-belül is jól átmosni,  majd ha ezzel készen vagyunk, papírtörlővel szárazra kell törölni.

4. Utána a lelógó bőrök és zsírok levágásával folytatjuk.

5. A pulykát kívül-belül befűszerezzük sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd mindezt jól  beledörzsöljük a bőrébe. Figyeljünk arra, hogy mindenhol kellően fedje a pulykát a fűszeres  olaj.

6. A négy szál rozmaringot elhelyezzük a pulyka belsejében, majd ha ezzel készen vagyunk,  húskötöző zsineggel összefűzzük a pulykát.

7. A megkötött pulykát óvatosan tepsibe rakjuk, és a sütő legalsó rácsára helyezzük.

8. Az időzítőt 2 órára állítjuk, és átsütjük a pulykát. Ezt követően magasabb hőmérsékletre  emeljük a sütőt, és szép aranybarnára sütjük a külsejét. (190°C, 10-15 perc). Sütés közben érdemes locsolgatni a bőrét tisztított vajjal vagy a keletkezett szafttal.

9. Húshőmérővel ellenőrizhetjük a pulyka belső hőmérsékletét, aminek ideális esetben 75°C-nak  kell lennie. A sütési idő a pulyka méretétől függ.

10. Ha elkészült a pulyka, óvatosan kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük, és 20-30 percig  pihenni hagyjuk.

11. Az idő lejártával fel is szeletelhetjük és tálalhatjuk az elkészült pulykát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Wolfgang Puck extra tippjei a sült pulykához

  • A tepsiben maradt húsról lecsöpögött zsiradékot szintén érdemes későbbre félretenni, mert akár a húshoz kínált mártásokhoz vagy egyéb szószokhoz fel lehet használni.
  • Wolfgang Puck előszeretettel süti pulykáját zöldségágyon. Ehhez a felvágott zöldségeket fokhagymával összekeverve csak be kell dobálni a tepsi aljába, egyenletesen szétoszlatni, majd minderre ráhelyezni a húst. Sütés után a zöldségek felszívják a fűszeres zsiradékot, így tökéletes köretként fognak szolgálni.
  • A pulyka felvágását a következőképpen tudjuk a legprofibban elvégezni: először középen kell félbevágni a pulykát, majd a mellek és lábak közötti bőrt is el kell metszeni. A mellcsont mentén végighúzzuk a kést, és leemeljük a levágott pulykamellet. Végül pedig átlósan szeletekre vágjuk.

Ha mégis a profikra bíznád idén a tökéletes pulyka elkészítését a családi összejövetelre, Wolfgang Puck helyi csapatától megrendelhető a teljes ünnepi menüsor, melynek központi eleme az ízletes  és szaftos sült pulyka. Az ünnepi menü elérhető november 19. és 26. között hálaadás alkalmából, illetve december 15. és  27. között is, karácsonyra is tökéletes választás. Az elviteles ünnepi menü megrendelhető az  étterem honlapján.

Még nem tudod, idén mit teszel a karácsonyi asztalra? Akkor olvass tovább!

Az alábbi válogatásban összegyűjtöttük a legfinomabb omlós húsételeket, amelyek között te is megtalálod azt, amit szívesen készítesz az idei ünnepen.

A 8 legfinomabb omlós, szaftos sült hús, ami az ünnepi asztalra is kerülhet

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép: artego.hu)

 

Ezt is szeretjük