Hagyományos karácsonyi menü a 7 kedvenc ételből: halászlé-, töltöttkáposzta- és bejglireceptet is mutatunk
A hagyományos karácsonyi menü elengedhetetlen részei a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli.

GettyImages-1156430143
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pillanat, amikor maga fog hozzá a család karácsonyi menüjének összeállításához. Ilyenkor az is megpróbálkozik a halászlével, a töltött káposztával és a bejglivel, aki egyébként ritka látogató a konyhában.

December 24-e hagyományosan még böjti napnak számított, ezért ettek az emberek hús helyett halat ezen az estén. A töltött káposzta megunhatatlan téli fogás: tele van C-vitaminnal, és a hideg erkélyen nemcsak hogy több napig eláll, hanem finomabb is lesz, mint frissen. A mák a babona szerint bőséget, gazdagságot hoz az új évben.

Hagyományos karácsonyi menü

Leves: halászlé

A klasszikus magyar karácsony elképzelhetetlen halászlé nélkül. Ahány tájegység, annyiféleképpen készítik, így nem is érdemes vitába bonyolódni az “eredeti” receptről. Legfontosabb, hogy az alaplé elkészítésére kellő gondot fordíts. Ha nincs sok időd, vagy nem vagy még elég bátor, boltban is megvásárolhatod hozzá az alaplevet, ilyenkor már csak a halat és a fűszereket kell beletenned.

Főétel: töltött káposzta, rántott hal és aszalt szilvával töltött pulyka

Hogy mi a következő fogás, azt a családi hagyományok és az egyéni ízlés döntik el. Vannak, akik másodiknak is szívesen fogyasztanak halat, szerintük a szenteste elképzelhetetlen friss, ropogós rántott ponty nélkül. Mások a klasszikus töltött káposztára esküsznek, már csak praktikus okokból is, hiszen ezt akár néhány nappal korábban is elkészíthetik. Aki pedig inkább valami gyomorkímélőbb, de mégis hagyományos karácsonyi főfogásban gondolkodik, garantáltan sikert fog aratni egy gyönyörű, fűszeres aszalt szilvával töltött pulykamellel.

Sütemény: zserbó, bejgli, mákos guba

A sütemény mindenképp ünnepi hangulatú legyen, de ez nem jelenti azt, hogy bonyolultnak is kell lennie. A sütőben sült mákos guba hagyományos karácsonyi édesség, ráadásul negyedóra alatt összedobható. Ha azonban szívesen tevékenykedsz még a konyhában, ha örömet okoz a sütés-főzés, időigényesebb sütikölteményekkel is készülhetsz. A szenteste sokak számára egyet jelent a diós és mákos bejglivel. Kísérletezz, hogyan ízlik jobban: van, aki azt szereti, ha a töltelék dominál benne, más a tésztáját kedveli igazán. Vannak családok, ahol inkább a zserbó a megszokott, minden évben várt sütemény, amelynek a lapjai közé darált diót és lekvárt rejtenek.

Italok a vacsora mellé

Ízletes karácsonyi italokat is lehet készíteni otthon, amik vendégváróként vagy ajándékként is megállják a helyüket.

(Képek: Getty Images)

Ezt is szeretjük