Klasszikus töltött káposzta szilveszterre: füstölt hússal az igazi
Nálatok sincs szilveszteri buli töltött káposzta nélkül? Nagy adagban is könnyű elkészíteni az ízletes egytálételt.

szilveszteri-toltott-kaposzta-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban az év végi étlapról nem hiányozhat a hagyományos töltött káposzta, ami füstölt hússal az igazi. Mindegy, hogy oldalas, tarja, esetleg kolbász, sokat tesz hozzá a végeredményhez. Érdemes a káposztát a füstölt hús levében főzni. Amellett, hogy az egytálétel ízletes, és van benne szerencsehozó sertés, nagy előnye még, hogy jól felszívja az alkoholt.

Szilveszteri töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt sertéshús
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 db káposztalevél
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 csomag konyhakész rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál fűszerkömény
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 db babérlevél
  • 1 db tojás
  • pirospaprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A füstölt húst tedd fel főni valamivel több vízbe, mint amennyi ellepi. Dobj hozzá babérlevelet, és főzd puhára körülbelül másfél óra alatt.
A darált sertéshúst keverd össze az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, a borssal, két teáskanál pirospaprikával, a köménnyel, a sóval. Terítsd ki a káposztaleveleket, rakj mindegyikre húsos masszát, tekerd fel, a végeket jól nyomkodd be. Ha kisebb töltelékeket szeretnél készíteni, vágd ketté a leveleket. Ha marad hús, készíts belőlük gombócokat. 


Egy nagy fazék aljára tegyél zsírt, rakd rá a szalonnaszeleteket, és pakold rá a savanyú káposztát. Arra kerülnek a töltelékek, amikre szórj két evőkanál pirospaprikát. Öntsd fel annyi füstölt lével, hogy mindent ellepjen, és főzz puhára mindent körülbelül egy óra alatt. Rakd bele a füstölt húst, és tálaláskor kínálj hozzá tejfölt.
Szilveszterkor és újévkor a babona szerint nem mindegy, hogy mit eszel. Országonként eltérőek a szokások, íme néhány érdekesség a nagyvilágból!

Ezt is szeretjük