Magyaros karácsonyi halászlé az ünnepi asztalra: a sok hagymától lesz jó sűrű
Karácsonykor elmaradhatatlan fogás a sok hagymával és pirospaprikával készülő halászlé. Őseink szerint a halpikkelyek bőséget ígérnek.

karacsonyi-halaszle
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány tájegység, annyiféleképpen készítik a halászlevet. Van, ahol csak pontyot tesznek bele, máshol keszeget, harcsát, busát is, a balatoniak, a tiszaiak és a dunaiak egyaránt a saját halaikra esküsznek, egyben azonban mindenki egyetért: a halászlé lelke a jó sűrű alaplé, amelybe sok-sok hagyma kell. A következő alapreceptet bárki saját ízlése szerint variálhatja, ha az alaplevet sikerül elkészíteni, biztos, hogy finom lesz a végeredmény.

Magyaros karácsonyi halászlé

Hozzávalók:

  • 2 kg édesvízi hal
  • 4 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A halakat tisztítsd meg, pikkelyezed le, távolítsd el a fejet, az uszonyokat, ezeket a kevésbé értékes darabokat tedd egy lábosba. A hagymát vágd apróra, és szintén add a halhoz. Sózd, borsozd, szórd meg egy evőkanál pirospaprikával, öntsd fel két liter vízzel, és lassú tűzön főzd legalább két órát, amíg az egész szétfő, és enyhén ragacsos lesz. Ekkor szűrd le, és szitán passzírozd át.

A halak testét vágd szeletekre, és sűrűn irdald, azaz vagdosd be. Erre azért van szükség, hogy minél inkább szétroncsold a szálkákat. Sózd be és tedd félre. Ha az alaplé kész, add hozzá a babérlevelet, a paprikát, a paradicsomot, még egy kanál pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és a halszeleteket nyolc-tíz perc alatt főzd benne puhára. Tálalhatod tésztával vagy anélkül, a halakat a leveses tányérban vagy mellette kínálva.
Ha a második fogásként valamilyen különleges halételre gondoltál, próbáld ki a mézzel és lime-mal készült lazacot.

Ezt is szeretjük