Magyaros karácsonyi halászlé az ünnepi asztalra: a sok hagymától lesz jó sűrű
Karácsonykor elmaradhatatlan fogás a sok hagymával és pirospaprikával készülő halászlé. Őseink szerint a halpikkelyek bőséget ígérnek.


- Furcsa képek jelentek meg a 35 éves Irina Shaykról: zöld hajjal mutatja be a magányos jövőt »
- 7 híresség, aki divatot teremtett merész frizurájával: már akkor így viselték a hajukat, amikor még senki nem merte bevállalni »
- 6 divatos fazon, ami 50 felett sem tilos: ezekkel a nőies cuccokkal az egyhangúság kizárva »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Anyja egy kartondobozban hagyta a fiút születése után: a férfi 30 év múlva megkereste
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Ahány tájegység, annyiféleképpen készítik a halászlevet. Van, ahol csak pontyot tesznek bele, máshol keszeget, harcsát, busát is, a balatoniak, a tiszaiak és a dunaiak egyaránt a saját halaikra esküsznek, egyben azonban mindenki egyetért: a halászlé lelke a jó sűrű alaplé, amelybe sok-sok hagyma kell. A következő alapreceptet bárki saját ízlése szerint variálhatja, ha az alaplevet sikerül elkészíteni, biztos, hogy finom lesz a végeredmény.
Magyaros karácsonyi halászlé
Hozzávalók:
- 2 kg édesvízi hal
- 4 db vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 db babérlevél
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- só
- bors
Elkészítés:
A halakat tisztítsd meg, pikkelyezed le, távolítsd el a fejet, az uszonyokat, ezeket a kevésbé értékes darabokat tedd egy lábosba. A hagymát vágd apróra, és szintén add a halhoz. Sózd, borsozd, szórd meg egy evőkanál pirospaprikával, öntsd fel két liter vízzel, és lassú tűzön főzd legalább két órát, amíg az egész szétfő, és enyhén ragacsos lesz. Ekkor szűrd le, és szitán passzírozd át.
A halak testét vágd szeletekre, és sűrűn irdald, azaz vagdosd be. Erre azért van szükség, hogy minél inkább szétroncsold a szálkákat. Sózd be és tedd félre. Ha az alaplé kész, add hozzá a babérlevelet, a paprikát, a paradicsomot, még egy kanál pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és a halszeleteket nyolc-tíz perc alatt főzd benne puhára. Tálalhatod tésztával vagy anélkül, a halakat a leveses tányérban vagy mellette kínálva.
Ha a második fogásként valamilyen különleges halételre gondoltál, próbáld ki a mézzel és lime-mal készült lazacot.
Még több recept