Grúz csirkepörkölt sok paradicsommal: így készül a szaftos chakhokhbili

A grúz csirkepörkölt bizonyos elemeiben hasonlít a magyarra, a fűszerezése viszont eltér a mi változatunktól.

Grúz csirkepörkölt (chakhokhbili)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A chakhokhbili grúz nyelven fácánt jelent, és nem véletlenül kapta a pörkölt is ezt a nevet, régen ugyanis ebből a madárból készült ez a fűszeres, szaftos fogás. Mostanában azonban inkább a könnyebben kezelhető csirkéből főzik. Vannak, akik egy egész bontott csirkét használnak hozzá, mások csak a combját. Most egy ilyen, egyszerűen összedobható receptet mutatunk.

 

Grúz csirkepörkölt (chakhokhbili)

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 csirkefelsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál chiliszósz
  • 1 evőkanál friss koriander
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombokat a forgóknál vágd ketté, a darabok mindkét oldalát szórd meg sóval és borssal. Egy lábosban hevíts egy evőkanál olajat. Tegyél bele annyi csirkét, hogy ne fedjék egymást, és oldalanként öt perc alatt piríts rájuk kérget. Az így elősütött húst szedd egy tányérra, és pirítsd meg a következő adagot is. 

 

A visszamaradt zsiradékon egy csipet só hozzáadásával párold üvegesre a felaprított hagymát. Amikor már puha, add hozzá a zúzott fokhagymát, kevergesd fél percig, majd húzd le a tűzről. Keverd el a sűrített paradicsommal és a chiliszósszal, öntsd fel a paradicsomkonzervvel, és pakold bele vissza a húsokat. Ha nem fedi be teljesen a szaft a húst, egy kevés vizet adj még hozzá. Sózd és borsozd meg óvatosan a levet is, és kis lángon, lefedve egy óra alatt főzd össze. 

 

Amikor a hús megpuhult, szedd ki a lábosból egy tálba. A szaftot szórd meg apróra vágott korianderrel, és főzd össze, Tálaláskor a húst szedd a tányérokra, és erre adagolhatja mindenki ízlés szerint magának a mártást.

Stroganoff módra, tejszínes, gombás szósszal is készülhet a csirkecomb.

Omlós csirkecomb Stroganoff módra: a gombás szósz a lelke

A vajas-szalonnás-gombás alaptól lesz mennyei a szósz, a csirkecomb átveszi az ízeket, miközben vajpuhára fő.

Elolvasom

Kép: Magrig / Getty Images

Ezt is szeretjük