Grúzia visszarepít az ókorba - Képeken a legszebb látnivalók
Grúzia misztikus vidékére az orosz-grúz háború miatt sokan nem merészkednek, pedig a látogatóknak a mai napig rengeteg csodával szolgál az ország.

Grúzia hegyek nyitókép
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Grúziában megannyi érdekességet lehet felfedezni, de nem árt előtte tájékozódni, hova és hogyan kell eljutni.

A történelem nem volt kegyes Grúzia területével. Kettő nagy tartomány gyakorlatilag levált róla még az orosz-grúz háború idején, ami a mai napig lezáratlan ügy maradt a régióban. Így a kilenc tartományába tartozik Abházia és Adzsaria autonóm, oroszszimpatizáns köztársasága is. Ez utóbbi területre csak kemény, de annál gyümölcsözőbb procedúra árán lehet bejutni. 

Előkészületek Grúziába

Ugyan hivatalosan úti okmányként elfogadják a magyar személyigazolványt is, gyakorlatilag ezt a grúz határellenőrök nem mindig tudják. Így a konzulátus szerint javasolt inkább útlevéllel menni a kellemetlenségek és hosszas várakozási idő, utánajárások elkerülése végett. Az útlevélben pedig még véletlenül sem szabad bárminemű papírpénzt hagyni, mivel a helyi hatóságok mérlegelés nélkül kötelesek korrumpálásra irányuló cselekedetnek tekinteni, aminek a következménye akár hét év börtönbüntetés is lehet. Értelemszerűen a szakadár területeken, tehát az orosz-abház illetve az orosz-dél-oszét határon keresztül tilos Grúziába menni, komoly következményekkel járhat ennek megszegése, illetve aki odalátogat, vízumot kell igényelnie. 

Abháziába és Oszétiába külön vízumot kell igényelni, ezenkívül a grúz államtól is engedélyt arra, hogy Grúzián keresztül be lehessen lépni a szakadár területre - ezt általában megadják. Fel kell arra a forgatókönyvre is készülni, hogy ugyan beengednek az oroszszimpatizáns területre, de onnan már nem engednek vissza Grúziába, ami miatt már előre érdemes kiváltani az orosz vízumot. Ez nem szokott gyakran előfordulni, de mindenképpen jó, ha utazáskor a konzulátus számát elmenti a telefonjába az ember.

Ezenkívül aki gépjárművel szeretne menni, 2018 óta kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni, illetve nagyon ajánlott casco biztosítás is az autóra, mivel a grúz sofőrök általában nem tartják be a közlekedési szabályokat. Ha lehet, inkább helyi sofőrökre érdemes bízni a vezetést. Aki taxival utazna egyik helyről a másikra, mindig az utazás előtt egyezzen meg az árban, mivel a legtöbb kocsiban nincsen mérőóra. 

Kalandozás Grúziában

Az összes előkészület megéri Grúzia fantasztikus vidékeit. A térségben található a világ legrégebbi barlangja, itt van Európa legmagasabban fekvő lakott települése is, és a Kaukázus gyönyörű hegyvonulatait az ország szinte bármely részéről lehet csodálni. Hegyes-völgyes tájai és elhelyezkedése miatt szubtrópusi és kontinentális éghajlatú térségekkel is lehet találkozni. Az ország fekvése ráadásul tökéletes a jó minőségű szőlőtermesztésnek, feltehetően a világon itt kezdték el legkorábban a borkészítést - nem véletlenül híresek a fenséges grúz borok. Változatos tájaival, ínycsiklandozó ételeivel és ókori építményeivel várja az ország a látogatókat - de beszéljenek a képek az ország szépségéről!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük