2 szaftos grillnyárs és 2 finom saláta mellé

Itt a jó idő, így nem érdemes a szobában kuksolni, még az ebéd miatt sem. Vonuljatok ki a kertbe, és készítsetek ebédre finom grillhúsokat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó idő mindenkit a kertbe csalogat, sokan az étkezések helyszínét is a kerti asztalra teszik át. A grillezés nem luxus, sok olcsó és jó mini grillezőt lehet vásárolni, így kis ráfordítással egész nyáron isteni ételeket készíthetsz, és vendégül láthatod a barátaidat vagy a szélesebb családot.

A finom sült húsok tökéletes kísérői a könnyű saláták, hiszen a melegben az ember kevésbé laktató ételekre vágyik, mint egyébként. A saláta és a grillhús mellé tökéletesen illik egy könnyű fehérbor.

Édes-savanyú sertéshús nyárson

Hozzávalók:

  • 60 dkg sovány sertéshús
  • 2 kis cukkini
  • 2 kis lilahagyma
  • 12 szem aszalt sárgabarack

A pácléhez:

  • 4 evőkanál narancslekvár
  • 3 dl narancslé vagy sherry
  • 2 evőkanál magos mustár
  • fél kiskanál friss, reszelt gyömbér
  • fél kiskanál kakukkfű vagy oregánó

A pácléhez melegítsd meg a narancslekvárt egy kicsit, add hozzá a narancslevet vagy a sherryt, a magos mustárt, a kakukkfüvet, majd tedd félre.
A húst tisztítsd meg, és vágd négycentis kockákra. Tedd tálba őket, majd forgasd össze a páclével. Hagyd állni fél órát szobahőmérsékleten. Ha van időd, akkor egy éjszakára is állni hagyhatod, de akkor tedd hűtőbe.
Amíg pácolódik a hús, addig a cukkinit mosd meg, és karikázd fel. A hagymát pucold meg, majd negyedeld fel.
Ha a hús bepácolódott, húzd fel grillnyársra a cukkinivel és a hagymával felváltva, de bambusznyársat is használhatsz.
A nyársat 12-15 percig grillezd, és közben locsolgasd a páclével.

Nyárson sült hús és hagyma

Hozzávalók:

  • 75 dkg hátszín
  • 2 fej lilahagyma
  • 8-10 szál újhagyma
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 kiskanál Worcester-szósz
  • fél kiskanál vörösborecet
  • só, feketebors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 6 evőkanál vörösbor

A húst tisztítsd meg a zsíros részektől, a lilahagymát pucold meg, negyedeld fel, az újhagymát vágd 5-6 centis darabokra. Húzd fel sorban a húst és a hagymákat egy olyan nyársra, aminek hőálló a vége, hogy majd könnyen forgathasd. Egy tálkában keverd össze a mustárt, a Worcester-szószt, az ecetet, majd sózd és borsozd meg. A végén keverd össze az egészet az olajjal. Kend meg a nyársakat a páclével, és süsd meg őket úgy, hogy egy serpenyőben felfogod a lecsöpögő szaftot. Állandóan forgatva süsd meg a húsokat.
A mártáshoz keverd össze a pecsenyelevet a borral, majd sűrítsd be, és add a nyársak mellé.

Toszkán zöldségsaláta

Hozzávalók:

  • 30 dkg szikkadt ciabatta kenyér
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 zellerszár
  • 1 fürtös uborka
  • fél csokor bazsalikom
  • egy teáskanál oregánó
  • fél dl olívaolaj
  • só, bors
  • 3 evőkanál vörösborecet

A kenyeret vágd apró kockákra, és kevés olajon pirítsd meg. A hagymát és a paradicsomot tisztítsd meg, és aprítsd fel. A zellert és az uborkát vágd azonos méretű, falatnyi darabokra. A fűszereket, az olajat és az ecetet keverd össze, majd öntsd a zöldségekre. Keverd össze az egészet, majd hagyd állni fél órát.

Görög parasztsaláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg paradicsom
  • 3 kisebb fürtös uborka
  • 2 nagy lilahagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 10 dkg fekete olívabogyó
  • 5 dkg savanyított pepperóni
  • fél dl olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 30 dkg feta sajt
  • 1 kiskanál oregánó
  • só, bors

A paradicsomot és az uborkát mosd meg, vágd le a kicsit fás részeket, majd darabold fel. A paprikát csumázd ki, majd vágd vékony csíkokra. Az olívaolajat, a borecetet, a sót, az oregánót és a borsot keverd addig, amíg a só fel nem oldódik. A mártást öntsd a salátára, majd szórd a tetejére a pepperónit és a kis darabokra szedett feta sajtot.

Cikkünk a Grillételek, saláták című könyv alapján készült.

Hangulatos, enyhe estéken kellemes kikapcsolódás a szabadban sütés-főzés. Ehhez nyújt útmutatást ez a könyv: változatos, friss, gyorsan és könnyen elkészíthető ételek gyűjteménye húsimádóknak és vegetáriánusoknak egyaránt. Felszolgálhatsz izgalmas hideg leveseket, míg elkészül a grillezett fogás, ropogós salátákat a húsételek mellé, megtalálod a legjobb zöldséges és húsos grillételek, bográcsételek receptjeit, de a kellemes, gyümölcsös édességekről se feledkezz meg.
  • Bevásárlási tippek
  • Kellékek
  • Főzési technikák
  • Hasznos tanácsok kezdőknek
Ezt is szeretjük