2 szaftos grillnyárs és 2 finom saláta mellé
Itt a jó idő, így nem érdemes a szobában kuksolni, még az ebéd miatt sem. Vonuljatok ki a kertbe, és készítsetek ebédre finom grillhúsokat.
A jó idő mindenkit a kertbe csalogat, sokan az étkezések helyszínét is a kerti asztalra teszik át. A grillezés nem luxus, sok olcsó és jó mini grillezőt lehet vásárolni, így kis ráfordítással egész nyáron isteni ételeket készíthetsz, és vendégül láthatod a barátaidat vagy a szélesebb családot.
A finom sült húsok tökéletes kísérői a könnyű saláták, hiszen a melegben az ember kevésbé laktató ételekre vágyik, mint egyébként. A saláta és a grillhús mellé tökéletesen illik egy könnyű fehérbor.
Édes-savanyú sertéshús nyárson
Hozzávalók:
- 60 dkg sovány sertéshús
- 2 kis cukkini
- 2 kis lilahagyma
- 12 szem aszalt sárgabarack
A pácléhez:
- 4 evőkanál narancslekvár
- 3 dl narancslé vagy sherry
- 2 evőkanál magos mustár
- fél kiskanál friss, reszelt gyömbér
- fél kiskanál kakukkfű vagy oregánó
A pácléhez melegítsd meg a narancslekvárt egy kicsit, add hozzá a narancslevet vagy a sherryt, a magos mustárt, a kakukkfüvet, majd tedd félre.
A húst tisztítsd meg, és vágd négycentis kockákra. Tedd tálba őket, majd forgasd össze a páclével. Hagyd állni fél órát szobahőmérsékleten. Ha van időd, akkor egy éjszakára is állni hagyhatod, de akkor tedd hűtőbe.
Amíg pácolódik a hús, addig a cukkinit mosd meg, és karikázd fel. A hagymát pucold meg, majd negyedeld fel.
Ha a hús bepácolódott, húzd fel grillnyársra a cukkinivel és a hagymával felváltva, de bambusznyársat is használhatsz.
A nyársat 12-15 percig grillezd, és közben locsolgasd a páclével.
Nyárson sült hús és hagyma
Hozzávalók:
- 75 dkg hátszín
- 2 fej lilahagyma
- 8-10 szál újhagyma
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 kiskanál Worcester-szósz
- fél kiskanál vörösborecet
- só, feketebors
- 4 evőkanál olívaolaj
- 6 evőkanál vörösbor
A húst tisztítsd meg a zsíros részektől, a lilahagymát pucold meg, negyedeld fel, az újhagymát vágd 5-6 centis darabokra. Húzd fel sorban a húst és a hagymákat egy olyan nyársra, aminek hőálló a vége, hogy majd könnyen forgathasd. Egy tálkában keverd össze a mustárt, a Worcester-szószt, az ecetet, majd sózd és borsozd meg. A végén keverd össze az egészet az olajjal. Kend meg a nyársakat a páclével, és süsd meg őket úgy, hogy egy serpenyőben felfogod a lecsöpögő szaftot. Állandóan forgatva süsd meg a húsokat.
A mártáshoz keverd össze a pecsenyelevet a borral, majd sűrítsd be, és add a nyársak mellé.
Toszkán zöldségsaláta
Hozzávalók:
- 30 dkg szikkadt ciabatta kenyér
- 1 nagy lilahagyma
- 2 paradicsom
- 2 zellerszár
- 1 fürtös uborka
- fél csokor bazsalikom
- egy teáskanál oregánó
- fél dl olívaolaj
- só, bors
- 3 evőkanál vörösborecet
A kenyeret vágd apró kockákra, és kevés olajon pirítsd meg. A hagymát és a paradicsomot tisztítsd meg, és aprítsd fel. A zellert és az uborkát vágd azonos méretű, falatnyi darabokra. A fűszereket, az olajat és az ecetet keverd össze, majd öntsd a zöldségekre. Keverd össze az egészet, majd hagyd állni fél órát.
Görög parasztsaláta
Hozzávalók:
- 40 dkg paradicsom
- 3 kisebb fürtös uborka
- 2 nagy lilahagyma
- 2 zöldpaprika
- 10 dkg fekete olívabogyó
- 5 dkg savanyított pepperóni
- fél dl olívaolaj
- 2 evőkanál vörösborecet
- 30 dkg feta sajt
- 1 kiskanál oregánó
- só, bors
A paradicsomot és az uborkát mosd meg, vágd le a kicsit fás részeket, majd darabold fel. A paprikát csumázd ki, majd vágd vékony csíkokra. Az olívaolajat, a borecetet, a sót, az oregánót és a borsot keverd addig, amíg a só fel nem oldódik. A mártást öntsd a salátára, majd szórd a tetejére a pepperónit és a kis darabokra szedett feta sajtot.
Hangulatos, enyhe estéken kellemes kikapcsolódás a szabadban sütés-főzés. Ehhez nyújt útmutatást ez a könyv: változatos, friss, gyorsan és könnyen elkészíthető ételek gyűjteménye húsimádóknak és vegetáriánusoknak egyaránt. Felszolgálhatsz izgalmas hideg leveseket, míg elkészül a grillezett fogás, ropogós salátákat a húsételek mellé, megtalálod a legjobb zöldséges és húsos grillételek, bográcsételek receptjeit, de a kellemes, gyümölcsös édességekről se feledkezz meg.
- Bevásárlási tippek
- Kellékek
- Főzési technikák
- Hasznos tanácsok kezdőknek