Egyszerű, fűszeres szilvás chutney, ami a legunalmasabb húst is gourmet fogássá varázsolja
A szilvás chutney fűszeres, de nem csípős. Mártogasd bátran!
Az édeskés, gazdagon fűszerezett gyümölcsös szósz, vagyis a chutney nálunk is egyre népszerűbb. A szilvás változat tökéletes kísérője a sertés- és vadhúsoknak, halaknak, sajtoknak, zöldségfasírtoknak. Nagyon könnyű elkészíteni, és gasztroajándéknak is kiváló. Amennyiben szereted a csípős ízeket, keverj bele szárított chilit is.

Fűszeres szilvás chutney
Hozzávalók
- 1 kg szilva
- 15 dkg cukor
- 2 lilahagyma
- 2 teáskanál fahéj
- 1 dl almaecet
- 1 késhegynyi gyömbér
- 2 db csillagánizs
- 0.5 teáskanál szegfűszeg
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A szilvát alaposan mosd meg, vedd ketté, szedd ki a magját, és vágd fel kis darabokra, vagy botmixerrel pépesítsd. Egy lábosban hevítsd fel az olívaolajat, dobd rá a cukrot, és olvaszd meg. Tedd rá a megpucolt, felaprított lilahagymát, és párold pár percig. Rakd hozzá a szilvát, és jól keverd össze. Ízesítsd fahéjjal, ánizzsal, gyömbérrel, szegfűszeggel.
Kis lángon főzd körülbelül 40 percig, közben többször keverd meg, nehogy leégjen. Az almaecetet a főzési idő vége felé add hozzá. Amikor olyan sűrű, mint a dzsem, húzd le a tűzről. A darabos fűszereket távolítsd el a szószból. Várd meg, míg meghűl, majd rakd sterilizált, jól zárható edényekbe, és tartsd a hűtőben. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, még forrón töltsd üvegekbe, és tedd dunsztba egy-két napra.
