Habkönnyű, légies citromos pite: tökéletes, illatos nyári desszert

Az omlós és krémes, kellően fanyar citromos pite tökéletes nyári édesség.

Omlós citromos pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyümölcsös piték a nyár kihagyhatatlan desszertjei, ám a citromos verzió is tökéletesen passzol az évszakhoz, hisz kellemesen fanyar aromájával könnyít az édes tészta ízén, felfrissítve a lankadt, álmos nyári délutánokat. A citromos pite tésztájából akár több adagot is elkészíthetsz, a fagyasztóban sokáig eláll.

Omlós citromos pite

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • kis csipet

A krémhez

  • 4 tojás
  • 3 citrom
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl habtejszín

A díszítéshez - opcionális

  • citrom
  • tejszínhab
  • porcukor
  • mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a porcukrot és az icipici csipet sót, majd a kisebb darabokra vágott, hideg vajat morzsolva dolgozd össze a tésztával. Ha kész, vájj egy mélyedést a közepébe, add hozzá a tojássárgáját, majd gyúrj belőle egynemű tésztát, készíts belőle gombócot, tedd fóliába, és pihentesd a hűtőben fél óra hosszat.

 

A krémhez keverd habosra fehéredésig a tojást a cukorral, majd add hozzá a citromok levét és lereszelt héját, végül több részletben keverd bele a tejszínt is.

 

A tésztát a pihentetés után nyújtsd ki 3 mm vastagságúra, majd béleld ki vele a piteformát. A kilógó széleket vágd le, az alját pedig szurkáld meg, és pihentesd további 15 percet a hűtőben. A tésztára tegyél sütőpapírt, súlyozd le babbal, sütőbabbal vagy kerámia pitesúllyal, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 10 percig. Ez azért fontos, hogy a pite alja is kellően átsüljön, ne nedvesedjen át a tölteléktől, ugyanakkor ne púposodjon meg. Vedd ki a sütőből a tésztát, vedd le róla a papírt és a súlyt, majd süsd újabb 10 percig. A sütés ideje természetesen változhat a sütő függvényében is. Vedd ki a tésztát, hagyd, hogy lehűljön, majd adagold rá a krémet, terítsd el, és süsd további 15-20 percig, míg a krém meg nem szilárdul, bár majd akkor éri csak el végleges állagát, ha kihűl. A pitét épp ezért csak ekkor szeleteld fel, de már előtte is díszítheted citromszeletekkel, citromreszelékkel vagy épp tejszínhabbal, mentalevelekkel.

Szeretnéd ellesni a legjobb trükköket a piték dekorálása terén? Nézd meg a következő cikket!

Így dekorálj pitét kreatívan: a tiéd lesz a legszebb

A pite az egyik leghálásabb sütemény, hiszen attól függően, mennyi kedved és energiád van, készítheted minimalistára, de gyönyörűen díszítheted is. Utóbbihoz mutatunk néhány kreatív ötletet!

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük