Amerikai citromos pite nagy adag habbal a tetején - A tészta omlós, a krém fantasztikusan lágy
Nem túl édes, kellemesen krémes és nagyon habos: az amerikai citromos pite igazán lenyűgöző desszert.

Amerikai citromos pite nagy adag habbal a tetején - A tészta omlós, a krém fantasztikusan lágy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ne csak a nagyi kedvenc pitéit süsd, bővítsd néha a repertoárt! Amerikában a citromos pite hódít, minden cukrászdában kiemelt helye van. Ha megkóstolod, te is nagy rajongója leszel. Könnyed, igazán egyszerűen elkészíthető desszert, amit a tetejére kerülő sült hab koronáz meg.

Amerikai citromos pite recept

Hozzávalók 12 szelethez:

Tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet

Citromos krémhez

  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 5 db tojássárga
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 2 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

Tetejére

  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet vegyítsd a sütőporral, a sóval, és morzsold össze a kis kockákra vágott hideg vajjal. Ha elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, és reszeld hozzá a citrom héját. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Akkor jó, ha könnyen formázható. Csomagold folpack fóliába, és tedd a hűtőbe fél órára. Pihentetés után a piteformához igazítva nyújts belőle körülbelül fél centi vastag tésztát, majd helyezd a kivajazott formába.

 

A krémhez a tejet öntsd egy lábosba, majd keverd simára a cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel. Ha csomómentes, rakd hozzá a tojássárgákat, reszeld bele a citrom héját, facsard bele a levét. Kis lángon főzd sűrű krémmé. Közben állandóan kevergesd, majd ha kicsit hűl, add hozzá a vajat.

 

A tetejére a tojásfehérjét verd kemény habbá, több részletben rakd hozzá a cukrot és a citrom levét, majd verd tovább. A tésztát told előmelegített sütőbe még a krém nélkül, és süsd 180 fokon 20 percig. Kend rá a citromos tölteléket, és kanalazd vagy habzsákból nyomd a tejére a tojáshabot. További öt-tíz percig süsd 160 fokon. Ha a hab szépen rásül a citromos pitére, és kezd barnulni, kiveheted a sütőből.

Ezt is szeretjük