A legfinomabb házi almás pite receptje: nem szabad spórolni a töltelékkel
A házi almás pite fahéjas töltelékkel megunhatatlan desszert. Ez a klasszikus változat mindenkiben nosztalgikus érzéseket ébreszt.

hazi-alma-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Télen se mondj le a gyümölcsös sütikről, az alma most is a rendelkezésedre áll. Készíts belőle pitét, és akár desszertnek, akár kiadós leves vagy főzelék után második fogásként is jól jön. A vaj egy részét zsírra is cserélheted, hogy még omlósabb legyen a süti. Fontos, hogy a tésztát megszórd zsemlemorzsával vagy dióval, mielőtt ráteszed a tölteléket, így biztosan nem fog elázni. 

Házi almás pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 10 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 rúd vanília
  • 1 teáskanál citromlé

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
Recept idők

Elkészítés:

A vajat vagy a zsírt morzsold el a sütőporos liszttel, majd add hozzá a tojást, a cukrot, és kezdd összegyúrni. Tégy hozzá annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapj. Letakarva rakd fél órára a hűtőbe.   
Közben az almát reszeld le, locsolj rá citromlevet, szórd meg cukorral, fahéjjal és a vaníliarúd belsejével.
 

Pihentetés után az egyik cipót nyújtsd tepsi nagyságúra, majd helyezd is bele a sütőpapírral bélelt formába. Szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval, hogy ne ázzon el a tészta. Az almát egyenletesen oszd el a lapon, és szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval.
A másik cipót is nyújtsd ki, és a sodrófa segítségével helyezd a süti tetejére. Villával szurkáld meg több helyen, és kend be felvert tojássárgájával. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon körülbelül 40 perc alatt süsd meg. Tálaláskor fahéjas porcukorral is kínálhatod.
körtés-diós morzsasütit szintén érdemes kipróbálnod, még talán a piténél is egyszerűbb. 

Ezt is szeretjük