Korántsem mindegy, melyik fűszer mikor kerül az ételbe. Ahhoz, hogy igazán érvényesüljön az ízük, fontos a megfelelő időzítés, van, amelyiknek az tesz jót, ha a főzés elejétől a fazékban van, van, amelyiket jobb csak az utolsó pillanatokban az ételhez adni. A legnépszerűbb fűszernövényekhez készítettünk egy kis kalauzt.

Petrezselyem
A jellegzetes színű, elsősorban levesekhez és persze a mindenki által kedvelt petrezselymes krumplihoz használt fűszernövénynek az a legjobb, ha a főzés minden pillanatát a lábason kívül tölti, és csak az utolsó pár keveréssel kerül bele az edénybe. Így biztos lehetsz benne, hogy érezni fogod összetéveszthetetlen ízét. Ha sült húshoz használod, akkor a sütés elejétől kezdve ott lehet mellette, így a zamatos végeredményben ott fog bujkálni a petrezselyem íze is.

Bazsalikom
A minden olasz vagy olaszos jellegű ételből kihagyhatatlan zöldfűszer is akkor tud a legjobban érvényesülni, ha csak a főzés utolsó fázisában kerül az ételhez, vagy akár csak tálaláskor. Felhasználási területe gyakorlatilag végtelen, hiszen a kedvenc salátádat ugyanúgy feldobhatja, mint a legegyszerűbb tésztaételt vagy egy könnyed sült szárnyast.

Feketebors
A feketeborsot egészben használva már a főzés viszonylag korai fázisában hozzáadhatod a készülő leveshez, pörkölthöz, raguhoz, bármihez, így lesz ideje átadnia az aromáit. Azonban ha az őrölt változat mellett döntesz, azt érdemes csak az utolsó pillanatokban az ételhez adni, különben illóanyagai és ízei hamar távoznak, és nem igazán fognak megjelenni az elkészült fogásban.

Fokhagyma
Bizonyára mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy a készülő étel és az azt körülvevő konyha zamatos fokhagymaillatot áraszt, azonban a végeredményben alig érzékelhető mindez. Ez azért van, mert hasonlóan az őrölt borshoz, a fokhagyma aromái is hamar eltávoznak, így érdemes csak az utolsó percekre az ételhez adnod, persze annak függvényében kell időzíteni, hogy mennyire szeretnéd, ha intenzív lenne az íze. Ha pácoláshoz használod, akkor természetesen a pácolás elejétől add a többi hozzávalóhoz.

Kakukkfű
A fűszeres húsok elengedhetetlen kísérője a kakukkfű, ami köreteken is nagyon jól mutat, és elképesztően finommá tudja tenni őket. Ha tepsiben sült krumplit készítesz, a sütés elejénél szórd rá, lehetőleg friss állapotban, úgy a legfinomabb. Sültek készítésekor is a kezdetek kezdetén tedd a többi fűszerrel együtt a húshoz, hogy kiadja minden aromáját!

Kömény
Ha valamilyen káposztás fogással készülsz, akkor biztosan kelleni fog hozzá kömény. A magját nem mindenki szereti, de aki igen, az el nem tudja képzelni nélküle az életét. Mind az őrölt, mind a magváltozatot a főzés elején érdemes az ételhez adnod, pörkölteknél például rögtön a hússal együtt kerüljön a lábasba, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény.

Oregánó
A bazsalikomra azt mondtuk, hogy az olasz ételek megkerülhetetlen hozzávalója, de nincs ez máshogy az oregánóval sem. Salátákhoz, pizzákhoz és tésztaételekhez egyszerűen elengedhetetlen hozzávaló, a legjobb frissen és csak a főzés utolsó fázisában az ételhez adva.
Illatos, fűszeres és ízletes pizzafeltétek
Ha már kel a tészta, ideje kitalálnod, mit fogsz rápakolni. Válogass a legjobb változatok közül!
A 7 legfinomabb pizzafeltét
Nézegess képeket!
Elolvasom